Kitap Tanıtımı |
Kitabımızın ilk basımından bugüne kadar geçen süreç içersinde, yasalarımızda yapılan değişiklerin işlenmesi suretiyle güncellenmesi ve ayrıca çıkan bazı yasaların kitaba alınması gerekliliği doğmuş ve bu konu dikkate alınarak kitabın yeniden düzenlemesi yapılmıştır.
Elinizdeki bu kitap, Orman Kanunu ile taşınmaz hukukunun temelini oluşturan Kadastro Kanunu ve ilgili gayrimenkul mevzuatının birlikte yapılmış bir derlemesidir.
Bu amaçla; Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü merkez birim teşkilatı ile taşra teşkilatı olan Orman Bölge Müdürlükleri ve Orman İşletme Şefliklerinde ve Orman Kadastro Komisyonlarında görev yapan orman yüksek mühendisi, orman mühendisi, ziraat mühendisi, orman teknikeri, orman muhafaza memurları ve fen elemanları; Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile Tapu ve Kadastro il ve ilçe müdürlüklerinde görev yapan, tapu ve kadastrocular, tekniker ve teknisyenler, fen ve kadastro kontrol mühendisleri ve elemanları, ziraat ve orman mühendisleri ve harita mühendislerinin arazide ve bürolarında çalışırlarken ellerinin altında bulundurmaları gereken bir kitaptır.
Özellikle; Adli ve İdari yargıda, kürsüde görev yapan Hakimlerimiz ile, Yargıtay 1. , 7. , 8. , 14. , 16. , 17. , 18. ve 20. Hukuk Dairelerinde görev yapan Başkan ve Üyelerimiz, Tetkik Hakimleri ve Avukatlarımızın sahip olmaları gereken bir el kitabı olarak hazırlanmıştır.
Bu kitap, taşınmaz hukukunu ilgilendiren ilgili kanunların sistematik bir değerlemesi olup ayrıca eski tarihli davalarda uygulaması geçen bazı mülga kanunlara da kitapta yer verilmiştir.
Dünya nüfusunun 7 milyara yaklaştığı, kentlerin metropolleştiği, çarpık kentleşmenin ve yerleşim birimlerinin arttığı, çevrenin kirletildiği, doğadaki tabi değer ve kaynakların acımasızca tüketildiği ve yok edildiği dünyamızda, ormanların insan ve yaşam için vazgeçilmez hayati önemini hatırlamak gerekir. İnsan için oksijen ve akciğerler neyi ifade ediyorsa evrende yer alan ve hayat mekanımız olan dünyamız için de ormanlar aynı şeyi ifade eder. Sağlıklı ve güvenli ve devamlı yaşam için ormanlarımızı, yeşili ve doğayı koruma mecburiyetimiz vardır.
Bu gerçekten hareketle Orman Kanunu birinci kitap olarak hazırlanmış, ayrıca 1 Kanun-i Sani 1285 tarihli Orman Nizamnamesi ve 17 Kanun-i Sani 1326 tarihli Tezkire-i Samiyye nin Osmanlıca aslından tarafımızdan yapılan tercümesi kitaba alınmıştır. Bundan ayrı bölümün sonuna orman hukuku ile ilgili bir lügatçe eklenmiştir.
İkinci kitapta; Kadastro Kanunu ve yönetmelikleriyle taşınmaz hukukunu ilgilendiren gayrimenkul mevzuatının yanı sıra, ayrıca bazı mülga kanunlarla birlikte 9 Şevval 1274 tarihli Arazi Kanunnamesi ne yer verilmiştir. Bu bölümün sonuna da kadastro hukuku ile ilgili bir sözlük eklenmiştir. |