Kitap Tanıtımı |
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun "Topluma Karşı Suçlar" başlıklı üçüncü kısmının "Kamu Barışına Karşı Suçlar" başlıklı beşinci bölümünde yer alan 220. maddesinde "Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma" ve Türk Ceza Kanunu'nun "Millete ve Devlete Karşı Suçlar" başlıklı Beşinci Bölümünün Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar" başlıklı bölümünde yer alan 314. maddesindeki "Silahlı Örgüt " suçları ile ilgili hazırladığım bu eseri uygulamada karşımıza çıkan sorunların aşılmasına yardımcı olacağı düşüncesi ile sizlerin beğenisine sunmanın mutluluğunu yaşıyorum.
Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun yürürlüğe girdiği 20/07/2016 tarihinden sonra hukuk tarihimizde büyük bir devrim olarak nitelendirilen Bölge Adliye Mahkemeleri ilk dereceli mahkemelerce verilen hükümlerin yerindelik denetimini yapmaya başlayarak ilamlar vermeye başlamışlardır.
Bu eserde ağırlıklı olarak, TCK.nın 220. maddesindeki "Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma" ve aynı Kanunun 314.maddesinde yer verilen "Silahlı Örgüt" suçlarıyla ilgili verilen ilk dereceli mahkeme kararlarının yerindelik denetimini yapan Yargıtay 16. ve 9.Ceza Daireleri'nin ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu ile Bölge Adliye Mahkemelerinin ilgili Ceza Dairelerinin ilamlarına yer verilerek uygulamada en çok karşımıza çıkan spesifik sorunlara çözüm bulunmaya çalışılmıştır.
Dört bölümden oluşturulan eserin birinci bölümünde korunan hukuki değer, fail, mağdur şeklindeki maddi unsuru, manevi unsur olarak örgüt suçları; ikinci bölümde etkin pişmanlık; üçüncü bölümde teşebbüs, iştirak ve içtima olarak suçların özel görünüş şekilleri ve dördüncü bölümde örgüt suçlarında soruşturma usulü, örgüt suçlarına öngörülen cezalar, görevli ve yetkili mahkeme ile zamanaşımı kavramları açıklanmaya çalışılmıştır. |