Kitap Tanıtımı |
Çağdaş yaşamın egemen unsuru olan örgütler, yirminci yüzyılın başlarından günümüze dek araştırmacıların ilgi odağı olmuştur. Önceleri, örgütlerin nasıl yönetilmesi gerektiği sorusuna yoğunlaşan araştırmalar, zaman içinde örgütleri anlamaya, açıklamaya ve sorgulamaya dönük araştırmalarla bütünleşerek kuramsal bir çalışma alanına dönüşmüştür.
Bu alanda 1980'li yıllardan günümüze kadar kuramsal bir çeşitlilik söz konusu olmasına rağmen, Türkçe yönetim ve örgüt yazını bu gelişmelerden uzak kalmıştır. Bunun nedenleri, yazınımızın uygulamaya dönük bilgiye ilgi göstermesi ve geliştirilen örgüt kuramlarını derinlemesine tartışan Türkçe kaynak eksikliğidir.
Bu kitabın temel amacı, koşul bağımlılık kuramından başlamak üzere, kaynak bağımlılığı, örgütsel ekoloji, örgüt iktisadı, yeni kurumsalcılık, makro-kurumsalcılık kuramları ve postmodern-eleştirel çalışmaları inceleyerek söz konusu eksikliği gidermektir. Örgüt Kuramları; işletme yönetimi, kamu yönetimi, sosyoloji, iktisat, eğitim, iletişim gibi farklı alanlarla ilgilenenler ile ortak konuları yönetim ve örgüt olan öğrencilere, profesyonellere, araştırmacılara yöneliktir. |