Kitap Tanıtımı |
KİTAP HAKKINDA: Kitapta Yönetmenin Ortaya Çıkışı, Politik Tiyatro, Törensel Tiyatro, Dans Tiyatrosu gibi başlıklar altında 20. yüzyılın belli başlı oyun sanatı olgularının izlerini sürerken; Stanislaviski, Artaud, Brecht ve Grotowski gibi öncülerin yarattıkları büyük akımların birbirleriyle olan bağlantılarını da kavrayabileceksiniz.
Yazarın kitabın ikinci baskısına eklediği Dijital Çağın Tiyatrosu adlı bölüm ise, dijital kültür, performatif dönüşüm, beden ve bedensel okuryazarlık, yeni uzam anlayışı, sahnenin arayüz olarak anlamı gibi konulara değinerek, postmodern ve dijital teknolojinin tiyatroya getirdiklerini ele alıyor.
YAZAR HAKKINDA:
İstanbulda İngiliz Kız Ortaokulu ve Arnavutköy Kız Kolejindeki orta öğreniminden sonra Viyana Üniversitesinde tiyatro bilimi okuyan Prof. Dr. Ayşın Candan, 1972 ile 1974 arasında ABDde New York Eyalet Üniversitesi Binghamtonda reji dalında yüksek lisans eğitimi gördü. Ardından bu kurumda bulunan Max Reinhardt Arşivinde asistan olarak çalıştı ve 1979da Viyana Üniversitesinde tiyatro bilimi konusundaki doktora öğrenimini tamamladı. Muhsin Ertuğrulun İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosunda, genel sanat yönetmenliği yaptığı son dönemde dört yıl dramaturg olarak çalışan ve reji asistanlığı ile yönetmenlik yapan Prof. Dr. Ayşın Candan, 1981-97 arasında Mimar Sinan Üniversitesi Sahne ve Görüntü Bölümünde öğretim üyeliğini sürdürdü. Bunun yanı sıra Anadolu ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarlarında, Marmara ve Boğaziçi Üniversitelerinde Tiyatro Tarihi, Dramaturgi ve Türk Tiyatrosu dersleri verdi. 1990da New Yorkta Fulbright, 1993te Berlinde Goethe Enstitüsü burslarıyla çağdaş tiyatro araştırmaları yürüttü. 1997de Viyana Üniversitesinde konuk öğretim üyesi olarak ders veren Candan, 1996dan bu yana Uluslararası Tiyatro Antropolojisi Okulu (ISTA) oturumlarına katılmakta, Yeditepe, Haliç ile İstanbul Bilgi Üniversitesinde öğretim üyeliği yapmaktadır. Cumhuriyet ve YeniYüzyıl gazetelerinde tiyatro eleştirileri kaleme alan Prof. Ayşın Candanın Oyun Tören Gösterim başlıklı kuramsal yazı derlemesi ve Oyuncunun Gizli Yaşamı (ISTA Yayını) adlı bir çevirisi bulunmaktadır. |