Kitap Tanıtımı |
Albümdeki Parçalar
1 - Semerkant
2 - Mecaz
3 - Ölüm
4 - Hasbinal
5 - Körleme
6 - Vardidat
7 - İlm-i Aşk
8 - Kapılar
9 - Nasipsiz
10 - Hayyam For Everyone
11 - Rind
12 - Khayyam Pour Tous
13 - Gaflet
14 - Kör-Karanlık
Ömer Hayyam, Türk yazarlarını dünyayla buluşturdu!
-Müzisyen Ekrem Ataer, Ömer Hayyam adlı albüm ve kitabıyla Türk yazar ve düşünürlerini bir araya getirdi.
-New Age müziğinin efsane ismi Kitaro ve İran'ın Nazım Hikmet'i Ahmet Shamlu da, Ekrem Ataer'in yorumlarıyla Ömer Hayyam'da buluştular.
-Kitapta, Ayşe Kulin, Hıfzı Topuz, Tuncel Kurtiz, Ahmet Ümit, Muazzez İlmiye Çığ, Aydın Boysan, Amin Maalouf, Timur Selçuk, Adnan Binyazar, Afşar Timuçin gibi yerli ve yabancı isimlerin bulunduğu 20'nin üzerinde yazarın yorum ve yazıları da bulunuyor.
-Kitaptaki muhteşem gravürler Edmund Joseph Sullivan'a ait Ömer Hayyam'ın Müziği
İki yıllık derleme ve tasnif döneminden sonra müzikal tasarının çalışmaları başladı.
Hayyam'ın melodileri sınır tanımamalıydı. Bazen tonal bazen atonal kurguların denizinde yüzmeliydi. Hiçbir Batıcıl öykünmecilik veya Doğucul ikincillik içinde olmamalıydı. O müzik, yaşadığı yüzyılın ulaşabildiği teknolojiden faydalanmalı ama o teknolojiye esir olmamalıydı.
O müziğin içinde Semerkant sokaklarında duyulan ezan sesi de çan sesi de olmalıydı. Rüzgâr da çiçek kokusu da şarap tadı da yan yana gelebilmeliydi. Bazen kavgası olmalıydı melodilerin bazen sevdası. Bazen zikir içinde olmalı bazen meyhane kapısında. Bütün özgürlüğüyle elektronik imkânlar da olmalıydı, canlı tınılar da. Yüksek sanat kaygısı değil, anlatım zenginliğine dair heyecanı taşımalıydı.
İçin temiz olmadıktan sonra
Hacı hoca olmuşsun, kaç para!
Hırka, tespih, post, seccâde güzel;
Ama Tanrı kanar mı bunlara ?
-Ömer Hayyam- |