Kitap Tanıtımı |
Nefret suçları, bir kişinin temel veya değiştirilemez bir özelliğine karşı önyargı ve nefret saiki ile işlenen suçlar olarak tanımlanmaktadır. Yaygın olarak nefret suçları veya önyargı suçları adıyla bilinen bu suçlar, diğer suçlara göre mağdura daha fazla zarar vermekte, hedef grup ve toplum üzerinde de ciddi etkiler göstermektedir. Nefret suçlarında nefret ve önyargı kavramlarının nasıl anlaşılacağı, hangi karakteristik özelliklerin nefret suçları kategorisine dahil edileceği ve hangi temel suçların nefret saiki ile işlendiğinde daha fazla cezalandırılacağı gibi temel tartışmalar bulunmaktadır. Bu tartışmalar neticesinde nefret saiki ile işlenen suçların temel düzenleniş şekilleri ile saikin kapsamı ve niteliği açısından farklı modeller ortaya çıkmıştır. Bir diğer tartışılan konu ise hangi karakteristiklerin bu suçlar kapsamında koruma altına alınacağıdır.
Türkiyede de nefret suçları son yıllarda yaygın olarak tartışılmaya başlanmıştır. Bu suçların yasalaşması için sivil toplum kuruluşlarının büyük çaba sarf ettiklerini ve hükümetin de bu konuda çeşitli adımlar attığını görmekteyiz. Bu bağlamda nefret saiki ile işlenen suçların Türkiyedeki sosyolojik boyutu, mevzuattaki mevcut durum ve ideal bir düzenlemenin taşıması gereken niteliklerin tartışılması gerekmektedir.
Bu çalışmada nefret suçları ile ilgili temel kavramlar ile bu suçların uluslararası hukuktaki boyutu, suç teorisi açısından durumu ve Türkiyede nefret suçlarının hukuki boyutu konuları incelenmektedir. Bunların yanı sıra Türkiyede yapılması muhtemel bir yasalaşma için değerlendirmeler ve öneriler bulunmaktadır. |