Kitap Tanıtımı |
Ülkemizin yetiştirdiği önemli bilim adamlarından ve saygın yazarlarından biri olan Cahit Tanyol bu kitabında, son yıllarda `Türban` ile simgeleşen aşırı siyasallaşma bir olguyu ele alıyor.
Kitabın başlığında yer alan `Türban`, semboller düzeyinde kabullenilmiş bir çatışma nesnesi. Prof.Tanyol da, bu kitabında, laikliği ve İslam Hukuku`nu incelerken, `Türban krizi` şeklinde somutlaşan bayağı ve kışkırtıcı söylemlerin iç yüzünü her fırsatta açığa vuruyor.
Cahit Tanyol`a göre asıl temelli kavram karışıklığı `Şeriat` ve `İrtica` kavramlarında yoğnlaşan durumda.
Bu kitap laisizm ve İslamiyet dolayımında geçmiş dönemlerden bu güne kadar oluşmuş, kemikleşmiş yargılar karşısında şiddetle gereksinim duyduğumuz bilimsel bakışı getiriyor.
Tanyol`un eleştirisi bilimsel yöntem ve felsefi derinlikle gelişiyor. Ünlü sosyolog yazar bu kitabıyla bize, laik Cumhuriyet`i sıkıntıya uğratıp, yaşamsla bir kargaşa olarak toplumumuzun başını ağrıtan irrasyonel önerme ve girişimleri tarihin çöplüğüne atabilmenin yollarını gösteriyor. Yazar, bunun yanı sıra, insanın/toplumların bir gerçeği olan dini de keyfi nosyon ve kıstaslarla bir çatışma hattı haline getirmememiz gerektiğini geniş açıklamalarla vurguluyor.
Son yıllarda yaşadığımız sorunlar bakımından, en önnemli ve gerekli yanıtları barındıran bir kitap. |