Kitap Tanıtımı |
"II. Meşrutiyet aydınlarının 'Türk Frobeli' diye adlandırdıkları Satı Bey'in Türkiye'de çağdaş öğretmenliğin ve eğitim biliminin gelişmesine önemli katkıları vardır.
Satı Bey, geleneksel içerikle modern yöntemi birleştirip aynı zamanda teoriyi uygulamaya dökerek eğitim bilimine ve öğretmenliğe özgün boyutlar getirmiştir.
Ne var ki bu özgünlük Batı kaynaklı çevirilere boğulmuş Türk eğitim bilimi camiasında farklı sebeplerle fazla dikkate alınmamaktadır.
Disiplinlerarası bir eğitimci olan Satı Bey'in eğitim bilimine dair en önemli eseri, öğretmen okulunda temel pedagojik kaynak olarak okuttuğu Fenn-i Terbiye'dir.
Yaşadığı dönemdeki eğitimcilerin yaptığı tartışmaların pek çoğu ilk defa Fenn-i Terbiye'de yer almıştır. Eğitimi bedensel, zihinsel, ruhsal ve ahlâki gelişimin sağlıklı bir terkibi olarak gören yazar, bu süreçte tarihi, sosyal, kültürel ve çevresel etkenlere de önem vermiştir. Eser, Türk eğitiminin yerli bir içerikle modernleşme sürecinin başarılı örneklerinden biridir.
Fenn-i Terbiye, öğretmen adaylarına özellikle Eğitim Psikolojisi ve Felişim Psikolojisi gibi derslerin gerçek hayatta nasıl işe yarayacağını, bu ülke insanının psikolojisini ve kültürünü bilen usta bir eğitimcinin dilinden anlatan etkili bir rehber ve eğitim tarihi klasiğidir." |