Kitap Tanıtımı |
KURTULUŞ SAVAŞIMIZIN ZORLU YILLARI
Osmanlı imparatorluğu Birinci Dünya Savaşı´nda yenilince, imzaladığı Sevr Anlaşması´yla iki milyon kilometre karelik topraklarının yüzde 90´ı galip devletler taralından işga! edilmiş, elinde ancak iki yüz bin kilometre karelik dar bir alan, -o da şartlı olarak- kalmıştı.
8 yıl 6 devletle savaşan ordumuz ve milletimiz yorulmuş, tükenmiş olmasına rağmen Sevr Anlaşması´nı kabullenememişti.
19 Mayıs 1919´da Samsun´a çıkan Mustafa Kemal Paşa, Amasya Bildirisiyle yurdumuzun içinde bulunduğu "Vaziyeti Umumiye-i" anlatınca milletimizle bütünleşti ve Kurtuluş Savaşımızın ilk adımı atılmış oldu.
Ardından 23 Nisan 1920´de Büyük Millet Meclisi ve Ankara Hükümeti´nin kurulmasıyla Meclisin iradesinde Kurtuluş Savaşı fiilen başladı.
3.5 yıl süren Kurtuluş Savaşı´nın en zorlu yılları aşıldı. 29 Ekim 1923´te kurulan Türkiye Cumhuriyeti, tarihteki ayrıcalıktı ve şerefli yerini aldı.
Türk´ün yeniden doğuşunu sağlayan bu başarılar, bağımlı devletlerin kurtuluşuna da öncü oldu.
Elinizdeki bu kitap; TBMM Başkanı ve Başkomutan Mustafa Kemal Paşa´nın 1920-1923 yıllarında yaptığı 25 gizli oturum konuşmasının tamamından oluşuyor.
60 yıl sonra gizliliği kalkan ve ilk kez 1980 yılında TBMM tarafından, Osmanlıca olarak yayınlanan bu konuşmalar, şimdi de {E) Milletvekili, Hukukçu Yazar Ömer Dedepğlu tarafından titiz bir çalışmayla, tarih ve gün sırasına göre derlenmiş ve günümüz Türkçesiyle yayına hazırlanmıştır.
Kastaş Yayınevi; Tarih Dizisinin 36. eserini, 85 yıl önce yaşanan o zorlu günlerden dersler alınması için, özellikle siyasetle uğraşan okuyucularına saygıyla sunar... |