Kitap Tanıtımı |
21. Yüzyılın ilk yıllarını yaşadığımız şu anda bile Türkiye açısından temel bir sorun varlığını sürdürmektedir. Bu sorun modernleşmedir. Türkiye Cumhuriyeti´ nin seksen yıllık gelişme süreci boyunca yaşamaya devam ettiği, sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik sorunları; modernleşme başlığı altında toplayabileceğimiz ve özünde değişim olgusunu barındıran sorunlardır.
Bu çalışma; Türk Modernleşmesinin, hem Batı´ nın siyasal ve ekonomik emperyalizmine karşı bir bağımsızlık, hem de Batı aydınlanmasının sosyo - kültürel sonuçlarının kabûlüne dayanan, ulusal nitelikte bir kalkınma hamlesi olduğunu göz ardı etmeden, modernleşme sürecinde en köklü değişimlerin yaşandığı, Atatürk dönemi modernleşme çabalarını ve bunun basındaki kurgusunu incelemektedir.
İncelenen basın organı dönemin modernleşme çabalarına yön veren yönetici kadronun bizzat çıkardığı ve bu çabalarının halka daha iyi anlatılabilmesini ve taraftar kitlesinin çoğaltılmasını amaç edinen, dolayısıyla dönemin ideolojisini yaygınlaştırması düşünülen ÜLKÜ dergisidir.
Türk Modernleşmesinin, asker-sivil bürokrat bir kadro tarafından kurgulandığı ilk yıllarına ait bu çalışmadan hareketle; iki yüzyılı aşkın bir süredir, Türkiye´ nin önünde bir hedef olarak duran modernleşmenin, neden hala gerçekleştirilemediği ve bunun Türk Modernleşmesi´ nin özelliklerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı sorusu önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın; size söz konusu sorunun cevabını bulmada, ipuçları vereceğine inanıyoruz |