Kitap Tanıtımı |
YEM Yayın Mimarlar için Düşünürler dizisinin Mimarlar için Deleuze ve Guattari adını taşıyan ilk kitabını yayımladı. Gilles Deleuze ve Félix Guattarinin yapıtları son zamanlarda diğer sanat dallarında olduğu gibi mimarlık ve tasarım alanlarında da geniş yankı bulmuş, birçok mimar ve mimarlık kuramcısına esin kaynağı olmuştur. Uygulamaya bakıldığında da, başvuru çerçevesini oluşturdukları avangard işlerin sayısının giderek arttığı görülmektedir. Ne ki, felsefi jargona aşina olmayan mimarlar ve mimarlık öğrencilerinin gerek metinleri okuyup anlamakta gerekse bu tarz işlerin bağlamını kavramakta zorlandıkları da bir gerçektir. Bu iki düşünürün mimarlık ve tasarım dünyasının sözcük dağarında sıkça yer bulan kavramlarının yeterince anlaşılmadığı, çoğu zaman yalnızca söylem veya alıntı düzeyinde kaldığı söylenebilir.
Deleuze ve Guattarinin ortak çalışmalarının ilk ürünü sayılan Kapitalizm ve Şizofreni: Anti-Oedipus, yapısalcılık sonrası yaşam için bir manifesto olarak yazılmış ve 1968 öğrenci ayaklanmalarının ruhuyla bağdaştırılmıştır. O zamandan beri felsefe, politika, psikanaliz, fizik, sanat ve edebiyat gibi mecraları kat ederek ortaya attıkları kapsamlı ve karmaşık fikirler, tasarımcı ve mimarların ufkunu genişleterek onların gerçeklikle ve ifade olanaklarıyla ilgili önyargılarını kırmalarını ve mimarlığı düşündüklerimizin ve yaptıklarımızın (ister bir habitatı korumaya çalışıyor, ister sokakta yürürken bir ezgi mırıldanıyor olalım) içine yedirerek yaşamın dokusuna ait kılan yaratıcı konseptler ve işler çıkarmalarını sağlamaktadır.
Mimarlar için Deleuze ve Guattari, mimarların bu iki düşünürün fikirlerini kavrayarak tasarım dünyasını çok farklı boyutlarıyla algılamalarını ve yaratıcılıklarını besleyecek yeni kanallar keşfetmelerini sağlamak üzere, onlara bu zengin metinler ve kavramlar diyarında rehberlik etmeyi amaçlayan bir giriş kitabıdır. |