Kitap Tanıtımı |
Yabancılık unsuru içeren, yani birden çok ülkeyle irtibatlanan hukuki olay ve ilişkilerin sayısının giderek artması nedeniyle geleceğin hukuk dalları arasında yer alacağı belirtilen milletlerarası özel hukuk alanın ileride hukuk öğretimi ve uygulamasında daha ön plana çıkacağı aşikardır. Milletlerarası özel hukuk alanı, özellikle kanunlar ihtilafı kısmının nevi şahsına münhasır özellikleri nedeniyle diğer hukuk alanlarına nazaran daha zor idrak edilebilmektedir. Bu gayeden hareketle milletlerarası özel hukuk alanıyla ilgili olarak yeni çalışmalara gerek duyulmaktadır.
Çalışmada, esas itibariyle milletlerarası özel hukukun kanunlar ihtilafı kısmına yoğunlaşılmakla birlikte, kısmen de olsa milletlerarası sözleşmeler rejimini de değinilmektedir. Milletlerarası usul hukuku konuları ise kapsama dahil edilmemektedir. Türk öğretisinde genel olarak benimsenen yaklaşımın aksine milletlerarası usul hukuku konularının milletlerarası özel hukukun kapsamı altında ele alınmasını gerekli görmemekteyiz. Zira bu alan, mahiyeti itibariyle milletlerarası özel hukukun bir parçası olmayıp, daha ziyade komşu bir alanı olarak gözükmektedir. Bu nedenle, milletlerarası usul hukuku konularını ayrı bir çalışmaya bırakıyoruz.
Çalışma, esas itibariyle hukuk fakültesi öğrencilerine okutulmak üzere hazırlanmıştır. Bu nedenle bu basıda da sistematik bilgi aktarımı ön planda tutulmuştur. Bu çerçevede mevcut konular gözden geçirilerek yeniden ele alınmıştır. Ayrıca, bazı konuları tartışmaya açmak için yeni görüşler ortaya atılmıştır. Bunlara ek olarak çok sayıda yeni yargı kararının da metne işlenmesi amaçlanmıştı. Fakat bunun gerçekleştirilmesi zamansal nedenlerle mümkün olamamıştır. Kitabın ilk basısının beklenenden daha erken tükenmesi sonucunda hızlıca yeni basıya geçilmek zorunda kalınmıştır. Bir sonraki basıda çalışma bu yönden kapsamlı bir revizyona tabi tutulacağını şimdiden belirtmek isteriz.
Çalışmanın Milletlerarası Özel Hukukun Genel Esasları başlığını taşıyan Birinci Kısmının tamamı ile Türk Milletlerarası Özel Hukukun Kanunlar İhtilafı Kuralları başlığını taşıyan İkinci Kısmının Birinci Bölümü Prof. Dr. Hacı CAN tarafından, geri kalan konular ise Yrd. Doç. Dr. Ali Gümrah TOKER tarafından kaleme alınmıştır. |