Kitap Tanıtımı |
Bu kitap, endüstride farklı mühendislik alanlarında çalışanlara ve okullarda Mikroişlemciler dersini almakta olan öğrencilere mikroişlemcili bir sistemin yapısı ve çalışma esasları hakkında sağlam bir zemin oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır. Kitap, 20 yıldır okullarda ders kitabı olarak okutulmakta olup bu süre zarfında elde edilen deneyimler ışığında gözden geçirilmiş ve yeniden düzenlenerek 6. baskısına ulaşmıştır.
Kitapta, bilgisayar sistemlerini meydana getiren mikroişlemciler, bellekler, giriş-çıkış sistemleri ve bunların programlanması temel ilke ve esaslarıyla birlikte uygulamaları anlatılmıştır. Önce bilgisayar ve mikroişlemci esasları, sonra sırasıyla temel ve gelişmiş işlemcilerin yapısı ele alınmış ve örnek bir işlemci mimarisi üzerinde durulmuştur. Bunun yanı sıra, işlemcinin sık sık başvuracağı program ve verilerin saklandığı bellek yapıları ve işlevlerine değinilmiştir. Bilgisayar mimarisini oluşturan eleman ve birimlerin nasıl çalıştığını anlamanın en iyi aracı Assembly dili olduğundan, bu dilin esaslarıyla birlikte Assembler-Debugger anlatılmış ve her bölüme anlatılan konularla ilgili denenmiş program örnekleri yerleştirilmiştir. Daha sonra, mikroişlemcili bir sistemin dış dünyayı seri ya da paralel yoldan denetleyebilmesi için gerekli olan giriş ve çıkış teknikleri ele alınmıştır. Son olarak, anlatılan konuları gerçek alanda deneyerek öğrenmek adına çeşitli uygulamalar eklenmiştir.
Tüm program uygulamaları, bu kitaba destek olmak amacıyla hazırlanmış ve www.pcsistem.net adresinden ücretsiz olarak indirilebilen, Visual6502 Mikroişlemci Simülatörü'n de tek tek denenmiştir. |