Kitap Tanıtımı |
8 bit mikrodenetleyiciden, 32 bit mikrodenetleyiciye kolay geçiş.
ARM konusunda tek Türkçe kaynak.
ARM için başlangıç kitabı.
Teknolojideki gelişmelere paralel olarak veri işleme hızına duyulan ihtiyaç, her geçen gün daha hızlı ve yetenekli mikrodenetleyicilerin piyasaya sürülmesine neden olmaktadır. 32 bit veri işleme kapasitesine sahip mikroişlemciler artık cep telefonlarında, televizyonlarda hatta beyaz eşyalarda kullanılır hale gelmiştir. 32 bitlik mikrodenetleyicilerin çok büyük bir bölümü ARM firmasının geliştirmiş olduğu işlemci mimarilerine göre tasarlanmaktadır. 32 bitlik mikrodenetleyiciler ile gerçekleştirilecek projeler genellikle, geniş kullanıma sahip bir sistem dili olan C dili ile yapılmaktadır.
Mikroelektronika firmasının geliştirmiş olduğu MikroC derleyicisi, Texas Instrumets ve ST gibi dünya çapında firmalarının üretmiş olduğu birçok 32 bitlik ARM mimarili mikrodenetleyiciyi programlamaya olanak sağlamaktadır. MikroC derleyicisi sahip olduğu birçok kütüphane ile mikrodenetleyicilerin dâhili donanımlarının yanısıra pekçok harici donanımın da projelerde kolayca kullanılmasını sağlamaktadır. Kitapta, mikroC Pro For ARM derleyicisi, ST firmasının üretmiş olduğu ve son günlerde oldukça popüler olan STM32F407VG işlemcisi üzerinden örnekler verilerek incelenmiştir.
Konular basitten zora doğru bir sıralama içerisinde düzenlenmiş ve her konu içerisinde çeşitli uygulamalara yer verilerek konuların pekişmesi amaçlanmıştır. STM32F407 mikrodenetleyicisinin genel özellikleri derinlemesine incelenmiş, bu mikrodenetleyicinin sahip olduğu dâhili donanımlar kullanılarak birçok uygulama gerçekleştirilmiştir. Buna ek olarak çok sayıda harici donanım hakkında da bilgi verilmiş ve bu donanımlara uygulamalarda yer verilmiştir.
Kitap başlangıç seviyesi hedef alınarak hazırlanmış. 8 bit mikrodenetleyiciden, 32 bit mikrodenetleyicilere geçmek için önemli bir kaynaktır. Kitaptan faydalanabilmek için temel elektronik bilgisine sahip olmak yeterlidir. Kitapta anlatılmış olan uygulamaları kavrayan bir okuyucu kendi projelerini rahatlıkla hayata geçirecek seviyeye ulaşacaktır.
Konu içerisinde yer verilen uygulamalar; ST firmasının ülkemizde temin edilebilir olan STM32F4DISCOVERY kiti ve ALTAŞ firmasına ait harici deney kartı birlikte veya ayrı kullanılarak yapılmış, kesin sonuçlara ulaşılmıştır. Uygulamalar, kullanıcıya belli bir işlem sıralaması verilerek yönlendirilmiş ve kullanıcının da aynı sonuçlara varması sağlanmıştır.
Kitapta anlatılan konular şunlardır:
mikroC for ARM dilinin tanıtımı
Cortex-m serisi Mikrodenetleyiciler
STM32F407 MCU Genel Özellikleri
STM32F4 Discovery Kitinin Özellikleri
STM32F407 Interrupt Özellikleri
STM32F407 Timer Birimlerinin Özellikleri
PWM (Puls Width Modulation)
STM32F407 A/D Dönüştürücü
STM32F407 D/A Dönüştürücü
I2C iletişim (Donanımsal-Yazılımsal)
SPI (Serial Peripheral Interface)
1 Wire İletişim
USART İletişim
USB İletişim
STM32F407 Flash Bellek Kullanımı
RNG (Random Number Generator)
Giriş/Çıkış uygulamaları
Kesme Uygulamaları
Timer Uygulamaları
Karakter LCD uygulamaları
Grafik LCD Uygulamaları
PWM Uygulamaları
ADC Uygulamaları
DAC Uygulamaları
I2C Uygulamaları
SPI Uygulamaları
1 WIRE Uygulamaları
USART Uygulamaları
USB İletişim uygulamaları
Flash Bellek uygulamaları
RNG (Random Number Generator) Uygulamaları |