Kitap Tanıtımı |
Başka her şey gibi araştırma da, içinde yaşadığımız dünyanın, bu dünyayı niteleyen bölünme ve eşitsizliklerin bir parçasıdır. Araştırma, doğru uygulandığında bizi hakikatin sırrına erdirecek kuralların ve bu kurallar için işlemselleştirilmiş daha genel açıklamaların (kuram) bir bütünü değildir. Bu genel çerçevenin yokluğunda, farkında bile olunmadan, kuram/yöntem, uygulamalı çalışma/kuramsal çalışma, saf bilim/meslek, araştıran özne/araştırılan nesne gibi ikili karşıtlıkların sarkacında kaybolma riski yüksektir.
Dolayısıyla araştırmanın yöntemini tartışmak, bir yandan toplumsal araştırmanın disiplinlere, disiplinlerin de dünyaya nasıl konumlandırıldığının, öte yandan, disiplinlere ve spesifik araştırmaların hemen her safhasına gömülü ilgi/çıkarların, konum alışların ve konumlandırışların sorgulanmasını gerektirir.
Bu sorunsal etrafında oluşturulan bu kitapta, Spivak, Adorno ve Delphynin artık klasikleşmiş makalelerinin yanı sıra, bu sorgulamayı, sosyolojiden tıbba, antropolojiden medya çalışmalarına, psikolojiden iktisada çeşitli disiplinler içerisindeki ana-akım dışı yaklaşımları ve Çingeneler, Kürt kadınlar, yoksullar, madunlar gibi kenar gruplarla çalışmayı tartışan özgün yazılar bulunuyor.
Méthodos, sadece akademya mensupları ve ilgili disiplinlerin öğrencileri için yöntem konusundaki önemli bir açığı doldurabilecek bir kaynak kitap değil, toplumsal araştırma üzerine kafa yoran herkes için yaralı bir derleme. |