Kitap Tanıtımı |
Tarih, insanoğlunun zaman içinde geçirdiği toplumsal yaşantının öyküsüdür. Bu öykü belirlilik, geleselik ve beklenti anlarıyla sürüp gider. Sonuç, şurada burada, önde arkada, sağda solda, ileride beride, ortaya çıkan(ya da çıkmış olan) olguların taşıdığı acı, kan, hayal kırıklığı ya da dinginlik, sevinç ve coşkudur... Bütün bu duygular, bu devinmeler bazen tarihe ivme kazandırır, şahlanıp yürüyüşünü hızlandırır, bazen de ayağına bukağı bağlanmış gibi kımıldamadan durup kalır.
Siz yaşadığınız bu dünyanın böyle olduğunu sezersiniz ama nedenlerini bulamazsınz. Bu çoklu algılama, zaman-dünyasını size anlatmak üzere bir kılavuza ihtiyacınız vardır (ders, kitap, hoca ve bilgekişi vb.) O, size iyi bir eğitmen olabilir. Ondan hiçbir ders almamış olsanız bile dünyada herkesin şöyle-böyle, şu anda bu anda, sevinç ya da acı içinde yaşadıklarını görürsünüz. Bu, tarih bilimini çok seven bir birisinin size verebileceği tek öğüttür.
Ege Beylikleri'nin (Karaman, Menteşe, Aydıneli, Saruhanlı, Germiyan) ön-kuruluşları (12.-14. yüzyıllar) üzerinde çalışırken bazı tarihler, belgeler, adlar beni heyecanlandırdı. Konu üzerinde önceden bilmediğim sorularla karşılaştım. Bunları önce nota, sonra da bu kitapçığa dönüştürdüm. Bu çalışmamı, Anadolu Kültür Tarihine bir katkı olacağı düşüncesiyle okuyucularıma sunuyorum. |