Kitap Tanıtımı |
Günümüzde insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında meydana gelen gelişmeler, doğal olarak toplumun klasik polis hizmetlerinden öte bir beklenti içine girmesine neden olmuştur. Buna ek olarak suç türleri ve suçlu profilindeki değişiklikler ile organize suçlardaki artış iç güvenlik hizmetini daha da zorlaştırmıştır. Tüm bu zorluklara rağmen polis, halkın canını, malını, ırzını ve namusunu yaşamı pahasına korumak gibi ulvi bir görevi üstlenmiştir. Esasen bu kutsal, vazgeçilmez ve hassas görevi üstlenenlerin başarılı olması polisten çok toplum için önemlidir. Ancak, bir iftira ile karşı karşıya kaldığında kendi sorunlarını çözemeyen fertlerin, gerçek hayatta başkalarına ihtiyaç duyulan ve beklenen düzeyde yardımcı olmaları ve hizmet vermeleri pek rasyonel bir beklenti değildir. Bu beklentiyi rasyonel kılmanın ve başarı sağlamanın yolu personel sorunlarını mümkünse tamamen ortadan kaldırmak, değilse asgariye indirmekten geçer. Bu düşünce ve görüşlerden hareketle hazırlanan bu eser, bir ders kitabı olmanın yanında, disiplin ve memuriyet hukuku sahalarına ilişkin personel sorunlarını da meri mevzuat ve içtihatlar çerçevesinde irdeleme özelliğine sahiptir.
Polis Akademisi Başkanlığınca 2002 yılında bastırılan ve (316+XX) sayfadan oluşan -DİSİPLİN HUKUKU- adlı kitabın birinci baskısından sonra kamuoyunda AB Uyum yasaları olarak bilinen ve konumuzla ilgili kanunlar ile son dönem Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararları eklenerek güncelleştirilip, genişletilen eserin Memur Disiplin Hukuku adıyla ilk baskısı (613 +XXIII) sayfa olarak Tekağaç Eylül yayınları arasında, 2. , 3. , 4. , 5. , 6. , 7. , 8. ve 9. baskıları ise, 2005, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 ve 2013 yıllarında Adalet Yayınları arasında yayımlanmıştır.
Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi ve Polis Meslek Yüksekokulları müfredatına uygun olmakla birlikte Emniyet Teşkilatı başta olmak üzere memur ve diğer kamu görevlilerinin memuriyet hukuku sahasında ihtiyaç duyduğu özlük haklarına ilişkin konular ele alınmıştır. Özellikle, Memur ve diğer kamu görevlileri hakkında disiplin ve ceza soruşturması, disiplin kurullarının oluşumu, görev ve yetkileri, karar usulleri, kararların uygulanması ve bu işlemlerin yargı denetimi konularına içtihat destekli açıklama getirilmiştir.
Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi ve Polis Meslek Yüksekokulları öğrencileri hakkında yapılacak disiplin işlemleri ve bunların yargısal denetimi konusu da ayrıntılı olarak işlenmiştir. Ayrıca, polisin günlük hayatta yaşayabileceği örnek disiplinsizlik olayları hayali senaryolarla verilip, hukuki açıdan gerekçeli olarak ayrıntılı bir şekilde çözümlenmiştir.
Disiplin hukuku dersinin anlaşılmasını kolaylaştırmak amacıyla -Disiplin ve Memuriyet Hukuku konusunda yaklaşık (700) çalışma soru ve cevabına yer verilmiştir. Bunun dışında özellikle rütbe terfi başta olmak üzere çeşitli hizmet içi eğitim sınavlarına hazırlanan arkadaşlarımızın yoğun talepleri gözönüne alınarak AB Uyum Yasaları çerçevesinde gözden geçirdiğimiz ve çoğunluğu son 16 yıldır öğrencilerimizin sınav sorularına dayanan toplam (2800) adet Anayasa, İdare, Ceza, Ceza Usul, Disiplin, Memuriyet, Vatandaşlık, Yabancılar, Polis Meslek ve Trafik Hukuku ile İnsan Hakları ile Polisi İlgilendiren Mevzuat konularında soru ve cevabına da bu çalışmada yer verilmiştir. |