Kitap Tanıtımı |
Medeni Hukuka Giriş Dersleri hukuk öğrenimi boyunca öğrenciye eşlik edecek ana kullanım kılavuzunu oluşturan en önemli derslerdir. Hukukun temel kavramları ile kuramları ve hukukun uygulama teknikleri hep bu derslerde ele alınır.
Ne var ki bütün hukuk öğreniminin bu en önemli dersleri aynı zamanda bütün hukuk öğreniminin belki en zor dersleridir de! Bu derslerde karşılaşılan kavramlar alabildiğine soyuttur; kuramlarsa adamakıllı karmaşıktır. Yöntembilim gibi bizde henüz gereği gibi kökleşip yayılmamış bir dal da bu derslerde geniş bir yer tutar. Öte yandan, zor konuların kavranmasını kolaylaştırmayı amaçlayan hukuk kurallarına ve kuramlarına ilişkin örnekler, bunlar öğrenimin başında henüz tanınmadığı için, açıklamaları basitleştirmek şöyle dursun, bu açıklamaları büsbütün karıştırır.
Bu kitap, Medeni Hukukla ilgili temel bilgilerin teorik ve pratik öneminin ve bu bilgileri kavrayıp özümleme zorluğunun bilincinde kaleme alınmıştır. Yazarının tüm ereği ve dileği kitabın bu bilinci yansıtması olmuştur. Bu konuda hangi ölçüde başarılı olabildiği, okurlarının, en başta da öğrencilerinin takdirine kalmıştır.
Bu kitapta yalnız öğrencinin temel bilgileri edinmesi amaç bilinmiş değildir. Aynı zamanda öğrencinin kurallar, kavramlar ve kuramlar arasında sağlam mantıksal köprüler kurma yeteneğini kazanması, kuralların, kuramların ve kavramların tarihsel, ekonomik ve sosyal arka planını tanıması, ayrıca edinilen bilgileri uygulamaya aktarmanın yolunu yordamını kavrayıp hukuki problemleri çözme becerisini geliştirmesi de amaçlanmıştır.
Kitap iki başlıktan oluşmaktadır. Medeni Hukukun Genel Bölümü başlığı altında Birinci Bölümde genel olarak Hukuk ve özel olarak Medeni Hukuk tüm boyutlarıyla değerlendirilmiş, Medeni Hukukun kaynakları ele alınmış ve Medeni Hukuk kurallarının uygulanması sorununa (yorum ve boşluk doldurma sorunlarına) çok sayıda örnekle geniş yer verilmiştir. İkinci Bölümde Medeni Hukukun temel kavramı Hak, Üçüncü Bölümde de hakların temel kaynağı Hukuki İşlem geleneksel çerçeve genişletilerek ayrıntılarıyla incelenmiştir.
Kitabın yeni basılarında Kişiler Hukuku Başlığı altında Gerçek Kişilere ve Tüzel Kişilere daha geniş ve özel bir yer verildiği vurgulanmalıdır. Medeni Hukukun merkez-kavramı ve hakkın öznesi kişi olduğuna göre, Kişiler Hukuku alanına taşan bu genişleme doğal karşılanmalıdır. Kaldı ki ülkemizde geleneksel ders programı çerçevesinde Medeni Hukukun Genel Bölümü ile Kişiler Hukuku aynı yarıyılda birlikte okutulmaktadır.
Kitabın her öğretim yılının başında güncel yargısal ve bilimsel kaynaklarla zenginleştirilmesi adeta adet halini almıştır.
Kitabın geniş ölçüde yeniden yapılandırılmış ve yazılmış, ayıklanıp daraltılmış ve aynı zamanda eklenip genişletilmiş bu son basısının okuyucuya bundan önceki basılardan daha yararlı olması yazarının içten dileğidir.
Kitabın oluşmasına ve gelişmesine teşvikleriyle katkıda bulunan öğrencilerime ve meslektaşlarıma, emekleriyle katkıda bulunan Vedat Kitapçılık ekibine ve sayfa tasarımcısı Berrin Doğrula gönül borcum kolay ödenemez.
Bebek, Eylül 2014 Rona Serozan |