Kitap Tanıtımı |
İçindekiler
1 - Temel Kavramlar
2 - Bölme ve Bölünebilme Kuralları - OBEB ve OKEK
3 - Rasyonel Sayılar
4 - Basit Eşitsizlikler ve Mutlak Değer
5 - Üslü Sayılar
6 - Köklü Sayılar
7 - Çarpanlara Ayırma
8 - Oran-Orantı
9 - Birinci Derecede Denklemler
10 - Sayı - Kesir Problemleri
11 - Yaş Problemleri
12 - İşçi - Havuz Problemleri
13 - Hareket Problemleri
14 - Karışım Problemleri
15 - Yüzde, Kar - Zarar ve Faiz Problemleri
16 - Kümeler
17 - İşlem
18 - Modüler Aritmetik
19 - Permütasyon, Kombinasyon, Olasılık
20 - Geometrik Kavramlar
21 - Üçgenler
22 - Çokgenler ve Dörtgenler
23 - Çember ve Daire
24 - Katı Cisimler
25 - Analitik Geometri
Sayısal Yetenek
Dikey Geçiş Sınavı (DGS), Meslek Yüksekokulları ile Açık öğretim Önlisans Programlan Mezunlarının Lisans Öğrenimine dikey geçişi için ÖSYM tarafından her yıl düzenli olarak yapılmaktadır. Sınava önlisans mezunu veya mezun olabilecek durumda bulunan adaylar katılabilmekte. Sınava giren adayların öğrenim gördükleri önlisans programlarının türü yüzlerle ifade edilmekte... ÖSYM, yüzlerle ifade edilen sayıda farklı programdan mezun olan adayları önlisans öğrenimleri süresinde gördükleri eğitimden değil, ortak bir alan olan Sözel Yetenek - Sayısal Yetenek`ten sınıyor.
Dikey Geçiş Smavı`nda uygulanacak test, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla ilgili olarak hazırlanacak sorular, önlisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır. Bu anlamda testlerin amacını özetleyecek olursak;
Okuduğunu anlama, yorumlama
Sayısal ve mantıksal akıl yürütme becerisi
Sözel akıl yürütme becerisi
Analitik - kritik düşünme ve dikkat
Şekil yeteneği gibi becerileri ölçmeyi hedefleyen bir sınavdır.
Mantıklı DGS Konu Kitabı Seti hazırlanırken, özellikle bu kriterler göz önünde bulundurulmuştur. Konu anlatımı ve ünitelerin içerisindeki ve sonundaki soruların tamamı bu formata uygundur. Mantıklı DGS Konu Kitabı Seti, asla bir Türkçe veya Matematik kitabı değildir. Türkçe altyapısı özerine kurulmuş Sözel Yetenek ve matematik altyapısı üzerine kurulmuş bir Sayısal Yetenek kitabıdır Mantıklı DGS Konu Kitabı Seti...
Mantıklı DGS Konu Kitabı Seti`nin sayısal yetenek bölümü özellikle sayısal yetenek - matematik alt yapısı zayıf adaylar düşünülerek hazırlanmıştır. Sayısal yetenekte konular anlatılırken, sadece matematik örnekleri değil mantıksal akıl yürütme sorusu örnekleri de verilmiştir. Bunun için "Mantıklı Soru" başlığı uygun görülmüştür.
Kitabımızın en önemli farklarından biri de, sayısal mantıksal akıl yürütme sorularının tek bir konuya - başlığa hapsedilmemesidir. Örneğin, oran - orantı anlatılırken de mantıksal akıl yürütme sorusuna yer verilmiştir. Sayısal Mantıksal Akıl Yürütme adı altında da bir ünitemiz mevcuttur; ancak kitabın tüm konuları Sayısal Mantıksal Akıl Yürütme sorularıyla harmanlanmıştır.
Kitabımızı hazırlarken en önemli ölçütümüz ÖSYM`nin Dikey Geçiş Smavı`nda sorduğu sorulardır. Özellikle, son yapılan Dikey Geçiş Sınavı soruları üzerinde önemle durulmuş, yeni eklenen soru tarzlarına dikkat çekilmiştir. Örneğin ÖSYM, matematik sorularında öncüllü ve/veya günlük hayatla ilişkilendirilen sorulara ağırlık vermeye başlamıştır. Bu ve benzeri soru tipleri kitabımızda bol miktarda mevcuttur.
Mantıklı DGS Seti`nin Sayısal Yetenek (Matematik) bölümü deneyimli öğretmenler/yazarlar Murat Köse, Selçuk Yakınoğlu ve Mehmet Fırat`ın katkılarıyla hazırlanmıştır. Katkılarından ötürü kendilerine minnettarım.
Başarı dileklerimle.
Selim IŞIK |