Kitap Tanıtımı |
Devlet, toplum halinde yaşamanın kaçınılmaz bir sonucu olarak ortaya çıkmış, bir kurumsal ve siyasal örgüttür. Toplumsal ihtiyaçların esas olarak devlet tarafından giderildiği bilinmesine rağmen devletle ilgili tartışmalar sürüp gider. Devletin fonksiyonlarının nelerden ibaret olması gerektiği, hatta faaliyetlerine bir sınır çizilip-çizilemeyeceği sürekli olarak sorgulanır.
Devlet kavramının doğması ile birlikte toplumsal ihtiyaçların giderilmesinde kamu ekonomisi faaliyetleri ortaya çıkmıştır. Kamu ekonomisi, piyasa ekonomisi veya karma ekonomi düzenlerinde -nisbi önemi değişebilmekle birlikte- ekonomik yapının iki ana kesiminden biridir. Bu iki kesim bazen bir arada ve birbirlerine rakip olmaksızın bazen de rakip ve birbirlerini dışlayarak toplam üretim düzeyini değiştirecek şekilde faaliyette bulunurlar.
1929 Buhranı ile birlikte önemi giderek artan Maliye bilimi, ekonomide kıt kaynaklara talepte bulunan kamu ekonomisinin gerçekleştirdiği ekonomik faaliyetler olarak gelir elde etme, harcama yapma, gelir-gider dengesizliğini giderme yollarını, kurumlarını, yöntemlerini, sınırlarını ve sonuçlarını ekonomik, sosyal, mali, siyasi ve hukuki yönden inceler. Elinizdeki kitapta, Maliye biliminin kapsadığı tüm bu alanlara ilişkin ayrıntılı bilgiler bulabilirsiniz. |