Kitap Tanıtımı |
Likya Uygarlığı, adını Lukka olarak bildiğimiz kadim bir Anadolu halkının eseridir. Luvice ile akraba bir dil konuşan bu halkın izleri, son yıllarda yapılan araştırmalarla prehistorik dönemlere kadar inmiş ve böylece Anadolu tarihini anlama yolunda çok önemli bir adım daha atılmıştır. Hititlerin II. Ramses'e karşı yaptığı Kadeş Savaşı'nda yer alan Lukkalar, İliasdestanında Troialılara yardıma gelen Anadolu budunlarının simgesi niteliğindeki Likyalıların lideri Sarpedon ile tarihe kalıcı izler bırakmıştır.
Likya, kendine özgü kültürü ile Anadolu'nun en iyi bilinen ve araştırılan coğrafyalarından biridir. Bugün yaklaşık Teke Yarımadası ile örtüştürdüğümüz bu zorlu coğrafya, Likya'nın çevre kültür bölgelerinden oldukça yalıtılmış bir biçimde etkileyici bir kültür envanteri yaratmasına da neden olmuştur.
Elinizdeki kitap, işte bu sıradışı uygarlığı, konularının uzmanlarından bilimsel bir yaklaşımla ve son bulgular doğrultusunda okuyucuya sunmayı amaçlamaktadır.
TheLycianCivilization is theproduct of an ancientAnatolianpeopleknown as theLukka. Thetraces of thispeople, whospoke a languagerelatedtoLuwian, havenowbeendated as far back as theprehistoricperiodbyrecentresearch, whichconstitutesanotherimportant step towardsunderstandingthehistory of Anatolia. TheLukkapeoplefoughtwiththeHittitesagainstRamses II in the Battle of Qade?, whiletheLyciansbecamethesymbol of theAnatolianpeopleswhen, ledbySarpedon, theycametotheaid of theTrojans in theepicpoemTheIliadandthuslefttheir mark on history. Withitsuniquelydistinctiveculture, Lycia is one of thebestknownandinvestigatedregions of Anatolia. Roughlycoincidingwithtoday's Teke Peninsula, thisruggedgeographyisolated Lycia fromthesurroundingculturalzones, thusallowing it tocompile an impressiveculturalinventory of itsown.
Thebookyouare holding in yourhandsattemptstointroducethisextraordinarycivilizationtothereaderthroughthelatestfindingsandscientificapproachbytheexperts in thefield. |