Kitap Tanıtımı |
Küresel iktisadi kriz, neoliberalizmin sınırlarını ortaya çıkardı ve toplumsal kutuplaşmayı daha da keskinleştirdi. Öte yandan, artan toplumsal direniş ve muhalefete karşın neoliberalizm küresel çapta egemenliğini sürdürmektedir.
Buna karşı radikal alternatifler çokça ele alınmamıştır. Alındıklarında ise, sınıf ayrımları ve emperyalist tahakküm ilişkilerini gözden kaçıran neo-Keynesçi ve yeni kalkınmacı görüşlerle bezenmişlerdir.
Bu makaleler derlemesi, kapitalist kalkınmanın çelişkili yapısını irdeleyerek radikal ve reformist alternatifler arasındaki tartışmayı kutuplaştırmaktadır. Yazarlar önerilerini, kapitalizme ve krizlerine dair Avrupa merkezci olmayan, enternasyonal ve Marksist bir analize oturtmaktadırlar. Latin Amerika'dan Asya'ya, Afrika'dan Orta Doğu'ya ve Avrupa'dan ABD'ye kadar, alternatif yaratan başoyuncular olarak birtakım toplum ve işçi hareketleri belirmiştir.
Bu kitaba katkı sağlayan yeni akademisyenler kuşağı, neoliberalizmin ve kapitalizmin ötesine geçmek için dünya çapındaki radikal stratejileri inceleyerek hem anlaşılır hem de teorik açıdan donanımlı ve deneysel açıdan zengin makalelere imza atmışlardır. Derlemenin amacı, elle tutulur bir değişime yönelik eleştirel görüşlerin ve pozitif eylemlerin ateşini harlamaktır.
Bu derleme, neoliberalizme ve ona karşı alternatiflere dair son söz olmasa da, en iyilerden biri olmaya adaydır. Politik iktisatla yüklü analitik derinliği ve kapsama alanı coğrafi, tarihsel ve tematik olarak benzerlerini geride bırakmaktadır.
Kutuplaştıran Kalkınma, neoliberal tahakkümün çeşitli tezahürlerini ve küresel kapitalizm içindeki ulusal alanlarda süren direnişi anlamak isteyenler için bir başucu kaynağıdır. Derleme, hem Küresel Güney'de hem de Küresel Kuzeyde neoliberalizme karşı uygulanabilir alternatifler arayışındaki gündelik ve elle tutulur mücadeleleri ele alması bakımından benzersizdir.
Profesör Susanne Soederberg, Kanada Queen's Üniversitesi Küresel Politik İktisat Bölümü |