Kitap Tanıtımı |
Ülkemizde 20 yılı aşkın bir süredir uygulanmakta olan taşınmaz ve iştirak hissesi satışları ile ilgili vergi istisnaları atıl durumdaki bağlı değerlerin işletmeye kazandırılması ve borçlanma yoluna gidilmeksizin faaliyetlerin öz kaynaklar ile devam ettirilmesi amacına yönelik bulunmaktadır.
Taşınmaz ve iştirak hissesi satışları ile ilgili vergi istisnalarının hangi şartlar çerçevesinde uygulanacağı hususunda uygulamada sorunlar yaşandığı görülmektedir. Geçmiş dönemde konu ile ilgili çok sayıda özelge ve Danıştay kararının bulunması bu sorunların göstergesi olma özelliğini taşımaktadır.
Bu çalışmada, 5520 Sayılı Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu, 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu, 6802 Sayılı Gider Vergileri Kanunu ve 488 Sayılı Damga Vergisi Kanununda yer alan istisnaların niteliği, hangi şartlar ile uygulanacağı hususları tebliğler, Maliye Bakanlığı görüşleri, Danıştay Kararları ve doktrin görüşleri de dikkate alınarak aktarılmaktadır.
Ayrıca, çalışmada gerekli görüldüğü takdirde karşılaştırma yapılabilmesini sağlamak üzere, yabancı ülkelerde kurumların iştirak hissesi satış kazançlarına yönelik olarak uygulanan istisnalar hakkında bir bölümü de yer verilmektedir.
Kitaptan Konu Başlıkları:
-İstisnanın tarihi gelişimi ve amacı
-Taşınmaz (Gayrimenkul), iştirak hissesi ve sermaye artırımı kavramları
-Taşınmaz ve iştirak hisselerinin elden çıkarılması durumunda kurumlar vergisine esas kazancın hesaplanması
-Taşınmaz ve iştirak hissesi satışları hakkında vergi kanunlarında yer alan istisnalar
-Örnek muhasebe kayıtları |