Kitap Tanıtımı |
Günümüzde toplumların ilerlemesinde, kalkınmasında, diğer toplumlarla rekabet edebilmesinde ve varlığını sürdürebilmesinde aydın insanlar yetiştirmesi çok önemlidir. Aydın insan, aydın toplumları meydana getirmekte, bu ise ancak eğitimle olmaktadır. Eğitim, doğumla başlayıp ölüme kadar devam eden bir süreçtir ve devletler için mutlak dikkat gerektiren bir konudur.
Gerçekten bugün bu dikkate sahip bir toplum muyuz? Eğer insan yetiştirmekte yapılan yanlışlar telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurmaktaysa, biz ortaya çıkan bu sonuçlardan ne kadar ders almaktayız ya da almakta mıyız? Bu sorular üzerinde fert fert düşünmeli değil miyiz? Ne kadar aydın bireye ya da ne kadar aydın bir topluma sahibiz İşte bu noktada yapılandırmacı öğrenme sürecini başlatabiliriz. Bireyin geçmiş yaşantıları, öğrenmeleri artık devreye girer ve yeni öğrenmelere yelken açar Doğru bir öğrenmenin gerçekleşmesi için ise bireyin geçmiş yaşantılarında bir şeyleri doğru algılaması, öğrenmesi, bugüne taşıması ve bugün öğreneceklerine temel oluşturması gereklidir. Aksi durumda çeşitli öğretim sorunları ortaya çıkabilir. Sorunların nedenleri arasında aşağıda belirtilenler, dikkatten kaçan temel konular olabilir.
Çocukların okul öncesi dönemde öğretilen her şeyi doğru kabul ettiği ve kaset gibi kayıt edip öğrendiği bilinen bir gerçek ise yaşamda ulaşılması mümkün olmayan hayaller niye? Farenin ya da küçük bir kuşun kediye galip geldiği nerede görülmüş? Binaların tepesinden atlayıp kendisine bir şey olmayan olağan üstü güç sahibi adamlar kimler, çocuklarımıza hangi mesajları vermekte, niçin çocuklarımız onlar gibi olmak istemekte ancak bir türlü olamamakta
Kurgulardaki orantı yanıltmaları neden? Koca kafalı küçük cüsseli bir çocuk, takım elbiseli ayı karşısında doğal görüntüsüyle bir aslan, zürafa ya da zebra, kazın boynunda uçan bir insan, bütün bu yanıltmalar körpe zihinlerde acaba hangi tahrifatları yapmakta hiç düşündük mü? Gerçeklikten uzak bütün bu sunulanlarla, çocukların muhakemeleri alt üst edilmekte ve ilerleyen yaşlarda farklı biçimlerde yapılan yönlendirmelerle, muhakemesi zayıf insanlar haline dönüştürülmekte değiller mi?
Ebeveynler olarak çocuklarımızın okul öncesi eğitim dönemlerinden başlayarak, eğitimlerinin her kademesini takip edip, çok dikkatli olmamız gerekmez mi? Tabii ki çizgi filmleri seçerek seyrettirmeli, hangi mesajlar içerdiğini önce bizler iyi anlamalıyız. Aynı durum boyama ve hikâye kitaplarında da geçerli değil mi?... Ne dersiniz?
Yukarıda verilen örnekler formal eğitim ortamlarında karşılaşılan sorunların temellerini oluşturabilir. Yapılandırmacı öğrenmede öğrencilerin geçmiş edinimleri içerisinde, bu örneklerin ne kadar etkili olduğu ciddi bir araştırma konusudur.
Coğrafya öğretim programının yapılandırmacı öğrenme merkezli olması, bu kitabın oluşturulmasında en önemli etken olmuştur. Kitapta yapılandırmacı anlayış içerisinde yer alan çeşitli öğrenme biçimleri seçilerek açıklanmış ve öğretimin her kademesine ait Coğrafyadan bir uygulama örneği verilmiştir. |