Kitap Tanıtımı |
Saygınlığı ve statüsü giderek yükselen öğretmenlik mesleğine atanabilmek için öğretmen adaylarının önünde önemli bir aşama bulunmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı her yıl ihtiyacı olan branşlardaki öğretmen atamalarını adayların Kamu Personeli Seçme Sınavındaki başarı derecelerine göre yapmaktadır. Kamu Personeli Seçme Sınavına giren aday sayısının her yıl katlanarak artmasına rağmen atama yapılacak kadro sayılarında giderek kısıtlamalar yapıldığı görülmektedir.
Bu durum Kamu Personeli Seçme Sınavına hazırlanma sürecini oldukça önemli bir hale getirmektedir.
Öğretmen adaylarının Kamu Personeli Seçme Sınavına hazırlık sürecini en iyi şekilde değerlendirmelerini sağlamak amacıyla; sınavın içeriğinde bulunan ve başta Eğitim Bilimleri olmak üzere diğer tüm alanlardaki gelişmeler gözden geçirilip daha önceki yıllarda çıkmış KPSS soruları analiz edilerek yapılan titiz çalışmaların sonucunda elinizdeki bu ürün
ortaya çıkmıştır. Bu ürün aynı zamanda Eğitim Fakültelerinde verilen Eğitim Bilimler grubundaki tüm dersler için yardımcı kitap olma özelliğini ve Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmenlik mesleğinde bulunanlar için düzenlenen Müfettiş Yardımcılığı / Yurtdışı Görevlendirme / Uzman Öğretmenlik ve Baş Öğretmenlik sınavlarının Eğitim Bilimleri alanı için de temel bir kaynak kitap olma özelliğini taşımaktadır.
Yayının düzenlenmesinde göz önünde bulundurulan temel ilkeler şunlardır:
Konu anlatımları yetişkin öğrenme ilkeleri ve çoktan seçmeli test tekniğinin gerektirdiği kuram-uygulama ilişkisini ve anlamlı öğrenmeyi sağlayacak şekilde düzenlenmiştir. Konu alanları uygun açıklamalı örnekler ve soru tarzları ile desteklenerek düzenlenmiştir. Böylece sınava hazırlanan adayların konuları bir bütün olarak öğrenip gelebilecek soruları
analiz edebilmeleri ve seçenekleri çözümleyebilmeleri sağlanmaya çalışılmıştır. Ayrıca fakültelerden yeni mezun olan adaylar ile daha önce mezun olmuş adaylar arasındaki bilgi ve seviye farklılıkları da dikkate alınmıştır.
Sınav sonuçları bağıl değerlendirme yöntemiyle hesaplanmaktadır. Bu tür değerlendirmede sınavın zorluk düzeyi ve adayların aritmetik ortalamaya göre dağılımları KPSS 10 puanını belirlemektedir. Zor bir sınavda aritmetik ortalama düşer ve başarı yayılım gösterir. Kolay bir sınavda aritmetik ortalama yükselir ve başarı yığılma gösterir. Bu nedenle kendinize önceden kesin cevaplandırılacak soru limiti koyarak, psikolojinizi olumsuz yönde etkilemekten kaçınınız.
Sınavda başarılı olmanızın fazla ve yoğun ders çalışmanız ile değil; KPSS konu kapsamına ve soru stratejilerine uygun konuların açıklandığı kaynak kitaplara çalışmanıza ve soru stratejilerini algılamanıza, teknik çalışmanıza bağlı olduğunu unutmayınız. Sınavda başarılı olanlar genellikle fazla ve yoğun çalışanlar değil, bireysel psikolojisini dengede (sınav stresini kontrol etme) tutan ve teknik çalışan adaylardır. Bu nedenle teknik çalışma sürecinize yön verecek ve sınava doğru çalışmanızı sağlayacak önerilerin olduğu Sınava Nasıl Hazırlanalım... bölümünü dikkatle okuyunuz. Sınav sistemine ilişkin sorularınızı ve yayınlarımız hakkındaki görüşlerinizi 0 505 757 22 04 nolu telefonuma bildirebilirsiniz.
Yayının hazırlanmasında ve yayımlanmasında emeği geçen Yargı Yayınevi sahibi Yılmaz Ulaş KAVASa, dizgi bölümü sorumlusu Ayşe ÜSTÜNDALa, Fatma Özgür OFLAZa, bölüm redaksiyonunu yapan Neşe AKIN FİNCANa, Arzu SEÇGİN, Nurten ŞAHİN, Pınar İLBAZa, Fatma BÜLBÜLe ve Ercan ŞAHİNe teşekkür ederim.
Editör / Yazar
Öğr. Gör. Hasan Can OKTAYLAR |