Kitap Tanıtımı |
- İç Denetçilik
- SGK Uzmanlığı
- Gelir Uzmanlığı
- SGK Müfettişliği
- Türkiye İş Kurumu
- Vergi Müfettişliği
- Banka Müfettişliği
- Sayıştay Denetçiliği
- Üst Kurul Uzmanlığı
- Diğer Kurum Sınavları
- Kamu Personel Seçme Sınavı
Önsöz
Günlük hayatımızdaki değişime paralel olarak, sosyal yaşamı düzenleyen kurallar`da büyük bir hızla değişmektedir. Öyle ki, TBMM`de vekiller 2002`den bu yana 2 bin kanun tasarı ve teklifi yasalaştırıldı
İnsanın ekonomik bir varlık olması dolayısıyla, hukuki değişikliklerin en çok yasan: ğı alan da hiç şüphesiz, mali mevzuat hükümleri olmaktadır. Nitekim, son zamanlarda dünya genelinde yaşanan finansal kriz ve skandalların temelinde, muha-sare uygulamalarındaki yetersizliklerin olduğunun anlaşılması üzerine; ABDde (Lehman Brothers, Enron ve VVorldCom gibi şirketlerde yaşanan skandallar sonu-irca.ı halka açık şirketler için muhasebe gözetim kurulunun kurulması, denetçi bağımsızlığı, finansal analizlerden kaynaklanan çıkar çatışmaları, kurumsal ve cezai hile sorumluluğu, beyaz yaka suçlarına ilişkin cezalarının arttırılması amacıyla 2002 yılında Sarbanes-Oxley yasası yürürlüğe konmuştur. Benzer şekilde Almanyada kurumsal yönetim ilkeleri yasalaştırılarak uygulanması zorunlu hale getirilmiş, Japonya`da şirketler hukuku gözden geçirilerek kurumsal yönetime uygun olarak yeniden düzenlenmiş, Avrupa Birliği 2005 yılında Uluslararası Muhasebe Standartlarının uygulanmasını kabul etmiştir.
Muhasebe alanında yaşanan hızlı değişim, mali nitelikli olayların takibini ve kontrolünü amaçlamaktadır. Bu bağlamda muhasebe öğreniminin önemini ve gerekliliğini iyice özümsemek gerekmektedir. Nitekim, son yıllarda KPSS sınavlarında sorulan muhasebe soruları, KPSS puanının hesaplanmasında oldukça belirleyici bir unsur haline gelmiştir. Dolayısıyla, bu çalışmada temel amaç, yalnızca daha önce çeşitli sınavlarda sorulmuş muhasebe sorularını göstermek olmayıp sorular, akademik kullanıma uygun olarak tasnif edilmek ve mali hükümler, Maliye Bakanlığı Tebliğleri, Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları ve Danıştay kararları doğrultusunda açıklanarak çözümlenmek suretiyle de mevcut muhasebe bilgilerinin pekiştirilmesi amaçlanmıştır. Ancak, Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları ayrı bir çalışma konusu olduğundan yeri geldikçe standartlara kısaca değinilmiştir.
Çalışmamız, KPSS ve çeşitli kurum sınavlarında daha önce sorulmuş olan muhasebe soruları müfredatı ile uyumlu olarak altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel muhasebe bilgileri, ikinci bölümde bilanço hesaplarının işleyişi, üçüncü bölümde gelir tablosu hesaplan, dördüncü bölümde mali analiz, beşinci bölümde maliyet muhasebesi ve altıncı bölümde de ticari aritmetik konularında sorulmuş olan sorular, konu dizilimine uygun olarak cevaplanmıştır.
Kitabın, tüm kullanıcılara faydalı olması en büyük arzumuzdur. Bu vesile ile, değerli görüş ve eleştirilerini bizimle paylaşarak kitabın bundan sonraki basımına katkıda bulunacaklara şimdiden çok teşekkür ederim. Bu çalışmanın ortaya çıkmasına zemin hazırlayan değerli büyüğüm Sayın Mehmet Abdülhalim TÜRKKANIna ve yayımı gerçekleştiren Yargı Yayınevi çalışanlarına çok teşekkür ederim.
Erhan YALÇIN |