Kitap Tanıtımı |
Yeryüzündeki bütün kültürel geleneklerin kökeninde Şeytan ile Yaratıcı´nın sonsuz çatışmasının yattığına inanılmaktadır. Şeytan, insanlığın doğuşundan bu yana türlü kılığa girmiş, akıl ile çatışmasında tarihin kurucu güçlerinden birisi olmuştur. Jeffrey Burton Russell, bu çarpıcı kitapta, nadir görülen bir kaynak değerlendirmesiyle, Şeytan kavramının tarihi üzerine neredeyse eksiksiz bir çalışma ortaya koyuyor. Teoloji, felsefe, sanat, edebiyat ve popüler kültürden örnekler vererek çağın entelektüel ve kültürel gelişmeleriyle Şeytan fikrinin nasıl bir değişim gösterdiğini sergiliyor.
Şeytan, İblis, Lucifer ya da Mephistopheles, yani Kötülük´ün bin yıllık tarihi tamamlanmaktadır. Antikitede başlayan yolculuk, yeni sona ermiş olan 20. yüzyılla son bulmaktadır.
Reformasyondan nükleer çağa, günlük gazete haberlerinden savaş bilançolarına, Luther´den J. J. Rousseau´ya, John Milton´dan C. S. Lewis´a ve Ira Levin gibi çağdaş yazarlara, Steven Spielberg filmlerine, AC/DC gibi müzik topluluklarına uzanan geniş bir alanda Russell, görkemli bir kaynak taraması eşliğinde modern zamanlarda yaşadığımız sarsıcı entelektüel ve kültürel değişimlere bütünlüklü bir yorum getiriyor.
Artık şunu sormak olasıdır: Şeytan yeryüzüne çıktığına göre, onu bizden başkası olarak kabul edebilir miyiz? |