Kitap Tanıtımı |
İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ayhan Kaya ile araştırma görevlisi Bahar Şahinin derlediği bu çalışma, 1960lı yıllarla birlikte Türkiye ile Batı Avrupa ülkeleri arasında hızlanan göç olgusundan sonra ortaya çıkan ulusaşırı düzlemi siyasal, toplumsal, ekonomik ve kültürel açıdan ayrıntılı olarak ele alıp yorumlarken, bizler için Almancı Batılılar için ise yabancı olan insanlarımızın hem kendi hem de yaşadıkları ülkelerin sınırlarını aşarak çok farklı bir alan yaratan deneyimlerinin sonuçlarını irdeliyor. Artık günümüzde küreselleşme ile hız kazanan ulusaşırı kimliğin yarattığı sorunları, sadece daha önce uygulanan göçmen ve azınlık stratejileri ile açıklamak yetmemekte, küreselleşme sürecinin yaratmış olduğu olguları yine küreselleşmenin araçlarını kullanarak çözme yoluna gitmek daha doğru sonuçlar vermektedir.
Bu kitapta yeralan metinlerin tamamı İstanbul Bilgi Üniversitesinde düzenlenen iki uluslararası konferansa sunulan bildirilerden oluşmaktadır. Disiplinlerarası bir nitelik taşıyan bildiriler siyaset biliminden ekonomiye, sosyolojiden antropolojiye, uluslararası ilişkilerden kültürel değişimlere, demografiye kadar birçok disiplinin oluşturduğu ortak alandaki çalışmaları içermektedir. Uluslararası Göç Süreçleri ve Güvenlik Tartışmaları, Ulusaşırı Alanda Almanya Türkleri, Diğer Ülkeler, Madalyonun Diğer Yüzü Türkiye adlı dört bölümden oluşan bu çalışmanın Türkiyedeki göç araştırmaları için önemli bir kaynak olacağına inanıyoruz.
NERMİN ABADAN-UNAT, THOMAS FAIST, BÜLENT DİKEN, RIVA KASTORYANO, ELMAR HÖNEKOPP, GÜLAY TOKSÖZ, CZARINA WILPERT, URSULA NEUMANN, URSULA BOOS-NÜNNİNG, AYHAN KAYA, BAHAR ŞAHİN, BARBARA WÖLBERT, HALİL CAN, SIRMA BİLGE, AYLİN AKPINAR, ELİF AKSAZ, ŞEBNEM KOŞAR-AKÇAPAR, ASU AKSOY, İLHAN TEKELİ, BIANCA KAISER, TAHİRE ERMAN, DİDEM DANIŞ |