Kitap Tanıtımı |
Taki Akkuşu Sivasta yayınladığı 4 Eylül Ortak Kitapla tanımıştık. (1985) Sivasta. Cumhuriyet Üniversitesi akademisyenleriyle işbirliği yaparak edebiyata, sanata katkı niteliğinde önemli çalışmalarda bulundu. 4 Eylül Yayanlarını kurup ilgi çekici kitaplar da yayınladı. Umut Yalan (öyküler,) adlı yapıtı da bu dönemde gün yüzüne çıktı.
Yıllar sonra İstanbulda Sarissa Yayınlarında (2008) ilginç bir romanla çıkageldi karşımıza: KOÇGİRİ!
Koçgiri olayı, Ermenilerin ayaklanmasıyla, Türk ve Kürt aşiretlerini yaşlı genç demeden katletmesiyle başlar, Bu tarihsel trajik olayı, Ermenilerin yaptıklarını, Türklerle Kürtlerin birbirine düşürülüp, kırdırılmasını ayrıntıları ve belgeleriyle yansıtıyor, yazar. Tabii perde arkasındaki İngilizlerin, Fransızların ve işbirlikçi ağaların oyunlarını da sergiliyor.
Koçgiri, sadece belgesel bir roman değil; kırsal kesimdeki yoksulluğu, ağa baskısını, o çevrelerde yaşayan insanların ilişkilerini, aşklarını, hüzünlerini, düşlerini, nefretlerini, kısaca bireysel olguları da yansıtan bir roman.
Akkuşun, doğa, çevre ve kişi betimlemelerinde güçlü bir gözlem var. Betimler canlı ve etkileyici. Dili, yalın ve işlek. Geleneksel kültürden bilinçle yararlanıp kurduğu anlatımı da akıcı ve özgün
Koçgiri olayı hakkında kaç okur, kaç aydınımız bilgi sahibidir? Bilmiyorum. Ama bildiğim şu: biz, Kurtuluş Savaşımızın ve Cumhuriyetin gerçek tarihini romanlardan öğreniyoruz.
KOÇGİRİ, ilgiyle ve ibretle okunacak bir roman. |