Kitap Tanıtımı |
Sandra Lynch´ in ´´Dosluk Üzerine ´ sinden sonra kişisel ilişkilere ve ilişkilerin en önemli öğesi olarak etiğr özel bir vurgu yapan bir kitap daha yayımlıyoruz: Kişisel İlişkiler. Dosluk Üzerine dostluk kavramını tarihsel bağlamda irdelerken, ´´Kişisel İlişkilerz´´ dosluk dahil her türlü yakın ilişkiye insan davranışları, duygu ve düşüncelerinden yola çıkarak daha genel ve pratik bir perspektiften bakmaktadır.
Bir hız ve zamanla yarış çağında yaşadığımız için, kişisel deneyimlerimizi, durup, gözden geçirmekle ve değerlendirmekte güçlük çekiyoruz. Kişisel deneyimlerimizin en önemli parçası olan başkaldıryla kurduğumuz ilişkiler de bu ´´ hızlı hayat´´ ın getirdği eksiklikten payını alıyor. Bizi en çok ´´acıtan´´ ve ´´mutlu kılan´´ yaşama hallerini içeren ilişkilerimize zaman ayırmıyor, üzerine düşünmüyoruz. İlişkilerimiz birdenbire başlıyor ve bitiyor; en yakın dostumuz, en azılı düşmanımız olabiliyor; ayrılmasığımız sevgilimizin yüzüne bir daha bakmak istemiyoruz; gitgide daha çok sevgi ve duyarlılık yoksulu oluyoruz; başkaları ancak işten güçten arta kalan zamanlarda umurumuzda oluyor. Oysa işe ´´katlanırız´´, ilişkilerimizle ´´yaşarız´´.
Peki, ilişkilerimiz neden aksar? Başkaldıryla sevgi, dürüstlük ve içtenliğe dayalı hayatımızı zehir etmeyen, sağlıklı, dengeli ilişkiler kurmanın yolu nedir? Benlik tamamlanmış, değişmez bir şey midir? Bağlılık, esaret midir, bir başkasına bağlanmak özgürlüğünü ona teslim etmek midir? Bir yakınına duygularını açmak ona zaafını göstermek midir? İçtenlik ölçüsüzlük müdür? ´´Ölçülülük´´ dürüstlük müdür? Kişisel ilişkiler bağlamında tüm bunları içine alan etik oluşturabilir miyiz?
Hungh LaFollette ´´Kişisel İlişkiler´de bu sorulara cevaplar ararken aynı zamanda, kişisel ilişkilerin derin ve kuşatıcı bir analizini de yapıyor. Bu analizi yaparken altını çizdği en önemli şey ise, nitelikli bir ilişki için insanın öncelikle kendi kendini tanıması sonra başkaldırıyla ilişkiye girmesi ve bu ilişkilerden öğrenerek tekrar kendine dönmesi. Yazar, insan davranışlarını, bu davranışları yorumlama, benlik tartışması gibi diğer konuları hep bu bağlamda ele alıyor. Üstelik bütün bunları güçlü bir felsefi söylemden beslenerek ama herkesin yaşadığı gündelik hayattan örnekler vererek son derece kolay okunan bir üslupla inceliyor.
Deneyimler, ilişkiler ve kavramlar üzerinde düşünmek isteyen herkese hararetle öneririz. |