Kitap Tanıtımı |
Nazil olmaya başladığı andan itibaren, Kur ân ı Kerîm in kitabetine olduğu kadar, tilâvetine de büyük önem verilmiştir.
Peygamber (s.a.), inen her Kur ân âyetini birtakım kaidelere riayet etmek suretiyle okuyor, sahabîlerin de kendisinin onlara tilavet ettiği şekilde okumalarını istiyordu. Hatta yeni fethedilen beldelere Kur ân öğretmek maksadıyla gönderdiği Sahabî Kurrâ ya, aynı şekilde okumalarını ve öğretmelerini ısrarla emrediyordu.
Burada şunu belirtelim ki, gerek Hz. Peygamber (s.a.) ve gerekse sahabîler zamanında tilâvetle ilgili kaideler daha sonrakilere şifahî olarak nakledilmiştir. Önceden şifahî olarak rivayet edilen bu tilâvet kaidelerinin yazıyla tesbit edilmesine ancak hicrî II. asrın başlarından itibaren teşebbüs edildiğini görüyoruz.
Kur ân ı Kerîm in kıraat ve tecvîd ıstılahlarına dair konuları muhteva bakımından çok geniştir. Hicrî III. asırdan itibaren bu kadar geniş kıraat te lifâtınm bulunmasına rağmen, alışılmışın dışında, ıstılahların alfabetik sırayla verildiği, böylece her ıstılahın daha kolay öğrenilmesini amaçlayan bir çalışmanın yapıldığı bilinmemektedir.
İşte bu sebepledir ki, kıraat ve tecvîd ile ilgili ıstılahları alfabetik sırayla veren, müstekil bir çalışma yapmayı uygun bulduk.
Yaptığımız çalışmanın girişinde lügat çalışmaları, Kıraat ilmi ve ıstılahları hakkında çeşitli kaynaklardan tesbit edebildiğimiz bilgileri sunduktan sonra, topladığımız ıstılahları alfabetik sırayla bir bölümde vermeye çalıştık.
Faydalı olmasınıumarız. |