Kitap Tanıtımı |
"Kira sözleşmeleri ile ilgili olarak ortaya çıkan hukuki uyuşmazlıkların büyük bir kısmı, kira bedelinin ödenmemesinden kaynaklanmaktadır. Kira sözleşmelerinde kiracının asli borcu olan kira bedelinin ödenmemesi ve bu borcun yerine getirilmemesi dolayısıyla meydana gelecek hukuki sorunlar bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Çalışmada, TBK'nın getirdiği yenilik ve değişiklikler ayrıntılı olarak ele alındığı gibi, ilgili Yargıtay kararları aracılığıyla uygulama da incelenmiştir.
Genel olarak kira sözleşmelerinden kısaca söz edildikten sonra, birinci bölümde, kiracının asli borcunu yerine getirmesini engelleyen, 'aşırı ifa güçlüğü nedeniyle kira bedelinin uyarlanması', 'kiracının iflası', 'kiralananın ayıplı olması', 'kiralananın zaptı', 'sözleşmenin kurulmasından sonra üçüncü kişinin üstün hak iddiası', 'tarımsal ürün kirasında olağanüstü durumların meydana gelmesi', 'kira bedelinin zamanaşımına uğraması', 'erken tahliye', 'kiralananın kulanımının mümkün olmaması' gibi özel durumların kira bedelinin ödenmesine etkisi incelenmiştir.
Kiracının, asli borcunu yerine getirmeyerek kira bedelini ödemede gecikmesi üzerine, kiracı temerrüde düşecektir. Kiracının kira bedelini ödemede hangi hallerde temerrüde düşeceği ve kiracının 'temerrüt faizinden sorumluluğu', temerrüt faizini aşan 'aşkın/munzam zarardan sorumluluğu', 'kira sözleşmesinin feshi', 'taşınmazların ilamsız icra yoluyla tahliyesi', 'iki haklı ihtar nedeniyle tahliye', 'kiralananın iadesi' gibi genel olarak temerrüdün sonuçları ikinci bölümde incelenmiştir.
Kira sözleşmesinin türü ne olursa olsun kiracının kira bedelini ödeme borcuna aykırı davranarak kira bedellerini ödememesi durumunda, 'kiraya verenin hapis hakkı', 'kiracının güvence vermesi', 'kira bedelinin ödenmesinde kefilin sorumluluğu', 'kira bedelinin teminatı olarak teminat mektubu' gibi kiraya verenin sahip olduğu teminat imkanları da son bölümde incelenmiştir." |