Kitap Tanıtımı |
Karşılaştırmalı İktisat Okulları kitabı, iktisadi doktrinler tarihi kitabı olma iddiasını değil, makro iktisadın teorik esaslarını karşılaştırmalı olarak sunma iddiasını taşımaktadır.
Karşılaştırmalı İktisat Okulları kitabından etkin bir biçimde yararlanmak isteyen adaylara makro iktisat (hatta mikro iktisat) çalışmadan önce kitabın okunması tavsiye edilmektedir. Bu kitabın makro iktisat açısından tamamlayıcı bir kitap olduğu ileri sürülebilir. Bu açıdan kitabın hedeflediği bir diğer amaç, makro iktisadın zor olduğu yönündeki önyargıyı kırıp, makro iktisat öğrenmekten keyif alınmasını sağlamaktır.
Kitapta iktisat okulları açısından karşılaştırma yaparken, bütüncül bir yaklaşım sergilenmeye çalışılmıştır. Örneğin Klasik iktisadın tüketim ile ilgili görüşü ifade edilirken, kıyaslama olması açısından Keynesyen iktisadın ve Monetarist iktisadın görüşleri de ifade edilmiştir. Bu durumu okuyucu, Keynesyen veya Monetarist iktisat ile ilgili bilgi sahibi olmadığı için erken bir kıyaslama olarak değerlendirebilir. Ancak, bütüncül perspektifin korunması ve farkın iyice kavranması için aynı kıyaslama ilgili bölümlerde yeniden yapılmaktadır. Bir diğer husus ise bazen farkın anlaşılması için karşıt görüşlerin, zaman kayması yapılarak hemen orada sunulmasıdır. Örneğin Keynesyen Philips Eğrisinin ele alındığı Keynesyen iktisat bölümünde, kıyaslama yapma imkanı vermesi için Monetarist ve Yeni Klasik Phillips Eğrisi yaklaşımı da ele alınmıştır.
Kitapta İktisadi yaklaşımlar bölümler itibariyle ele alınıp, ayrı ayrı incelenmiştir. Her bölümün sonuna, o bölüm ile ilgili şimdiye kadar sınavlarda çıkmış sorular ilave edilmiştir. Son olarak kitabın sonuna tamamı ayrıntılı olarak çözülmüş özgün sorular ilave edilmiştir.
Makro iktisadi perspektif dikkate alınarak sorulan soruların çokluğu, bu kitabın önemini artıran bir diğer nedendir. Kitabın bütününe yayılarak geliştirilmeye çalışılan iktisadi düşünme yeteneğinin geliştirilmesi, soruların analiz edilip doğru çözülmesi açısından çok önemlidir. Çıkmış sorular incelendiğinde kitapta yer alan konu anlatımının bir çok sınavda 5-10 arası soruyu cevaplayacak nitelikte olduğu görülmektedir. Nitekim, şu ana kadar çıkmış makro iktisat sorularının % 40'ı iktisat okulları ile ilgilidir.
Karşılaştırmalı İktisat Okulları kitabının basım tarihinden itibaren yapılan sınavlardaki performansı şu şekilde özetlenebilir:
- KPSS 2011 sınavında Makro İktisat, Para-Banka-Kredi ve İktisadi Doktrinler Tarihi bölümünde sorulan toplam 22 iktisat sorusunun 9'unu; 2010 sınavında 6'sını, 2009 sınavında 10'unu
- Kaymakamlık 2009 sınavında sorulan 8 makro iktisat sorusunun 5'ini;
- İç Denetçilik 2009 sınavında sorulan 3 makro iktisat sorusunun 1'ini,
- İç Denetçilik 2010 sınavında sorulan 5 makro iktisat sorusunun 2'sini;
- Mali Hizmet Uzman Yard. 2010 sınavında sorulan 7 makro iktisat sorusunun 3'ünü;
- KOBİ Uzman Yard. 2010 sınavında sorulan 5 makro iktisat sorusunun 1'ini;
- İdari Yarğı Hakimliği 2010 sınavında 3 makro iktisat sorusunun 2'sini;
- Kaymakamlık 2010 sınavında sorulan 8 makro iktisat sorusunun 2'sini;
- Kaymakamlık 2011 sınavında sorulan 8 makro iktisat sorusunun 5'ini
tahmin etmiş veya sorunun cevabını içinde barındırmıştır. |