Kitap Tanıtımı |
Etnografya bilimi insan topluluklarını karakterize eden gelenek, davranış, düşünce biçimi, kendini ifade etme tarzı, ürettiği alet ve ürünleri inceleyen bir disiplindir. Aslında burada kastedebilen; oymak, kabile veya aşiret gibi uygarlıktan uzak yaşayan küçük toplumlardır. İnsanlığın ulaştığı kültür seviyesine göre daha eski uygarlık düzeyinde kalmış bir kültürü incelemek bir milletin kültür gömütlerine giden en sağlam yollardan biridir.
Bu kitap bir doktora çalışması sonucunda ortaya çıkmış ve Karakoyunlu Yörükleri Etnografyasını incelemekle birlikte aslında tüm yörük kültürü hakkında bilgiler vermektedir. Yörükler kendi kendilerine yetebilen topluluklardır ve yörüklerin doğa ile yaptığı mücadele sonucunda geliştirdikleri düşünce tarzı ve gereçler yanında süt ürünleri, dokumacılık ve kendilerini ifade etme biçimi kendilerine özgü bir terminoloji yaratmıştır.
Bu kitapta, yörüklerin mevsimlik yaptığı göçleri, yayla ve kışlak yurt hayatlarını, geleneklerini, sosyal örgütlenmelerini, efsane ve söylencelerini bulacaksınız. |