Kitap Tanıtımı |
Osmanlı'nın en önemli sanat dallarından biri olan ve tüm dünyada koleksiyoncuların ve müzelerin ilgisini çeken hat sanatı, Arab harflerine dayanan güzel yazı sanatıdır. Bu sanatla uğraşan güzel yazı sanatkarlarına
da hattat denmektedir. Yüzyıllar boyunca, Osmanlıda ve diğer İslam
medeniyetlerinde sayısız hattatlar yetişmiş, çok değişik stillerde hat yazıları ortaya çıkmıştır.
Bu hattatlar arasında Osmanlı'dan kalan son hattat Hamid Aytaç (1891-1982), gelmiş geçmiş en önemli hattatlardan biri olarak kabul edilmiş ve geriye önemli eserler bırakmıştır.
Tuva Yayıncılık olarak, ilk kez hat yazılarını kanaviçeye uyarlayarak; Kanaviçe Dergisi'nin değişik sayılarında, kanaviçe ve nakış severlerle bu çalışmalarımızı paylaşmıştık. Gösterilen ilginin neticesinde, meşhur hattat Hamid Aytaç'ın birbirinden farklı ve güzel yazı stilleri ile yazdığı besmelelerden oluşan bir seriyi, ayrı bir kitap olarak sizlere sunmanın mutluluğunu duymaktayız.
Meşhur hattat Hamid Aytaç'ın gün yüzüne çıkmamış eserlerinden oluşan
bu kitap sayesinde; geleneksel hat yazılarını, kanaviçe şeklinde işleyerek; evlerinizin en mutena köşelerine asabileceksiniz. Ve böylece, hat sanatının işleme sanatı ile buluşmasının en güzel örneklerini, yeni nesillere aktarmış olacaksınız.
Hat sanatının, Osmanlı'da ulaştığı ileri seviye, şu cümleyle vurgulanmıştır:
Kur'an Mekke'de inmiş, Kahire'de okunmuş, İstanbul'da yazılmıştır. |