Kitap Tanıtımı |
Bilindiği gibi yönetim, belirli amaçları gerçekleştirebilmek için planlama, örgütleme, koordinasyon, yönetme ve denetim süreçleri aracılığıyla kaynakların etkin ve verimli şekilde kullanılmasını öngören temel bir süreçtir. Bu amaçlara ulaşmak için yönetim bünyesinde çalışanlar belirli amaçlara yönlendirilirler. Literatürde yönetim kelime anlamıyla iki şekilde incelenir. Görevsel anlamda hizmetlerin yönetimi faaliyetleri anlamına gelirken, organik anlamda ise yönetme hizmeti ile görevli kurumları işaret eder.
Bu çalışmanın esasını oluşturan işbirliğine dayanan insan çabalarının büyük ölçüde ussallık gerektiren bir türü olan kamu yönetimi ise kamusal politikaların yürütülebilmesi için gerekli bireysel ve grup olarak çabaların bir araya getirilmesi olarak da ifade edilebilir. Devletin temel fonksiyonları yasama, yürütme ve yargıdır. Yürütmenin bir bölümünü oluşturan kamu yönetimi, hükümetin günlük ve rutin işlerini yerine getirmekle görevlendirilmiştir. Burada kamu yönetiminin temel fonksiyonu, hükümetin günlük işlerinin yürütülmesidir. Bu çerçevede kamu yönetimi dar ve geniş anlamda olmak üzere iki şekilde tanımlanabilir. Dar alamda kamu yönetimi; yasama ve yargılama dışında kalan devletin yürütmeye ilişkin tüm kuruluşları ve faaliyetleri şeklinde tanımlanırken geniş anlamda toplumlarda kamu gücünün organize edilişi ve işleyişini ifade eden geniş bir kavram olarak karşımıza çıkar.
Uygulamaya baktığımızda hükümetler siyasal kararları alıp bunlarla ilgili uygulamaları başlatırken, kamu yönetimi yasama ve yürütmenin aldığı temel siyasal kararları uygulamak zorundadır. Bu durumda devlet de çeşitli amaçlarını gerçekleştirebilmek için her iki kurumla da ilişki içinde olmak zorundadır. Devlet, üstlenmiş olduğu görevleri gerektiği şekilde yerine getirebilmek için, hem hükümetin hem de kamu yönetiminin katkılarını beklemektedir. Bugünkü uygulamada kamu yönetimi insanların ve objelerin, devletin amaçlarının yerine getirilmesi sürecinde yönetilmesi hedefini yerine getirmeye çalışmaktadır.
İlk baskısını hazırladığımız Kamu Yönetimi Modern (Yapı ve Süreçler) başlıklı bu çalışma; yukarıdaki bakış açısıyla kamu yönetimini teorik çerçevede modern bakış açısıyla ele almaktadır. 4 akademisyen tarafından hazırlanan çalışma kapsamında modern kamu yönetimi ile ilgili temel bilgiler, yapılar ve süreçler sade bir şekilde ortaya konmuştur.
Her yazar 3 bölüm hazırlamıştır. Y. Doç. Dr. Nazlı Yücel Batmaz; 1. Bölüm: Modern Yönetim Teorisi; 2. Bölüm: Yeni Örgüt Kuramları ve 7. Bölüm: Performans ve Süreç Yönetimi'ni yazmıştır.
Doç. Dr. Murat Akçakaya; 3. Bölüm: Yeni Kamu Yönetimi; 4. Bölüm: Yönetişim ve 5. Bölüm: Stratejik Yönetim ve Planlama'yı yazmıştır.
Doç. Dr. Hasan Yaylı; 9. Bölüm: Küresel Kamu Yönetimi; 10 Bölüm: Avrupa Birliği ve Kamu Yönetimi ve 12. Bölüm: Post Modern Kamu Yönetimi'ni yazmıştır.
Prof. Dr. M. Akif Özer ise; 6. Bölüm: Teknolojik Kamu Yönetimi; 8. Bölüm: Kriz ve Afet Yönetimi ve 11. Bölüm: Yeni Kamu Hizmeti Anlayışı ve Kamu Özel Ortaklıkları'nı yazmıştır.
Çalışmada bazı bölümlerde benzer bilgiler bilinçli olarak tekrar edilmiş, okuyucunun farklı yazarların bakış açılarıyla konuları analiz etmeleri hedeflenmiştir. Çalışmanın başta öğrencilerimiz olmak üzere alanla ilgilenen herkese faydalı olmasını |