Kitap Tanıtımı |
2006 yılında çıkarılan 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun ile ülkemizde kalkınma ajanslarının hukuki altyapısı oluşturulmuş ve ardından yürürlüğe konulan Bakanlar Kurulu Kararları ile 2006 yılında iki, 2008 yılında sekiz ve 2009 yılında 16 olmak üzere toplam 26 kalkınma ajansı kurulmuş ve faaliyete geçmiştir. Kalkınma ajanslarının kurulmasıyla birlikte bu alanı düzenleyen pek çok düzenleme ortaya çıkmış ve zaman içerisinde bu düzenlemelerde çeşitli değişiklikler yapılmıştır. Ayrıca yalnızca kalkınma ajansları mevzuatı değil, uygulamada ajansların uyması veya takip etmesi gereken birtakım kurallar da söz konusudur.
Bu nedenle elinizdeki çalışmada, A dan Z ye kadar hâlihazırda yürürlükte bulunan bütün kalkınma ajansları mevzuatı güncel bir şekilde ve tek çatı altında toplanmış, ayrıca bu çatı altında ajanslar bakımından ilgili olabilecek mevzuat hükümlerine de yer verilmiştir. Bu çalışmanın hazırlanmasında bilinçli bir şekilde kapsayıcı bir metot benimsenmiştir. Bu sayede kalkınma ajanslarını doğrudan veya dolaylı olarak ilgilendiren hemen hemen bütün mevzuat hükümleri okuyucunun istifadesine sunularak, kalkınma ajansları ile ilgilenen bir kimsenin başka bir kaynak arama zahmetine girişmesinin önüne geçilmiştir.
Belirtmek gerekir ki, bu çalışma alelade (basit) bir mevzuat çalışmasından öte, kalkınma ajanslarıyla ilgili bir rehber kitap hüviyetindedir. Bunun en önemli sebebi, bu çalışmada, mevzuatta düzenlenen konularla ilgili aynı kaynakta veya diğer kaynaklardaki mevzuat hükümlerinin, kısaltma yoluyla her bir fıkra (hatta bazen bent veya cümle) bazında referansının, ilgili metnin altında parantez içerisinde ve çapraz bir şekilde verilmesidir. Başka bir ifadeyle herhangi bir mevzuat hükmü okunurken, okunulan hükümde anlatılan konuya ilişkin aynı mevzuatın veya diğer mevzuatın ilgili hükümleri, metnin altında parantez içerisinde yer alan bilgiler sayesinde kolayca bulunabilecektir. Böylece incelenen konu bütün yönleriyle görülebilecek, o konu ile ilgili olabilecek başka bir mevzuatın olup olmadığı konusunda emek ve zamandan tasarruf edilmiş olacaktır.
Öte yandan bu çalışmada kalkınma ajansları uygulamasının temelini oluşturan 5449 sayılı Kanunun, TBMM. ye sevkinden yasalaşmasına kadarki süreçte (yasama sürecinde), hangi aşamada ne gibi değişikliklere uğradığı hususu tablo şeklinde ayrı bir çalışma olarak sunulmuştur. Ayrıca mevzuat hükümlerinin en güncel hali, metin üzerine işli olarak verilmekle kalınmamış, kalkınma ajansları mevzuatında en başından beri meydana gelen değişiklikler de dipnot şeklinde gösterilmiştir. Bu sayede kalkınma ajansları mevzuatında zaman içerisinde meydana gelen değişikliklerin takip edilebilmesi, yeni hükümlerin ne getirdiğinin daha iyi anlaşılması ve eski hükümlerin de hafızasının sağlanması mümkün kılınmıştır.
Aylar süren titiz ve yorucu bir çalışmanın ürünü olan bu kitabın, başta kalkınma ajanslarında görev yapan uygulamacılara (ajans personeline, yönetim kurulu ve kalkınma kurulu üyelerine) olmak üzere, Kalkınma Bakanlığı ile diğer kurum ve kuruluşların çalışanlarına, kalkınma ajanslarının mali ve teknik desteklerinden yararlanmak isteyenlere (potansiyel başvuru sahiplerine), hâlihazırda bu desteklerden yararlananlara (yararlanıcılara), kalkınma ajansları ile ilgilenen akademisyen ve öğrencilere faydalı olacağına inanıyorum. |