Kitap Tanıtımı |
Türkiye Cumhuriyeti Devletinin nasıl kurulduğu noktasındaki tarihi süreç açısından, Milli Kurtuluş Savaşı döneminde yaşanan İç Ayaklanmalar konusu büyük önem taşımaktadır.
Mustafa Kemalin liderliğinde yürütülen Milli Mücadeleye ve 23 Nisan 1920de açılan Büyük Millet Meclisine karşı çıkan ve arkasında İngiliz, Saltanat, Hilâfet ve Damat Ferit dörtlüsünün yer aldığı ayaklanmalar, Bu eserde ana kaynaklara dayanılarak ele alınmış olup, böylece bugünlere ve geleceğe dair, önemli sonuçlara ulaşılmasına ışık tutulmaya çalışılmıştır.
Bozkır, Delibaş, Anzavur, Adapazarı-Düzce-Bolu, Çapanoğlu, Konya, Zile, Çerkez Ethem isyanlarına, bunların liderlerine, kullandıkları ortak metot ve temel amaçlarına ve sonuçlarına genel hatları ile yer verilmiştir. Sayı olarak yirmiden fazla olan bu isyanların tümünün, Mustafa Kemalin kararlılığı ve Türk milletinin büyük azmi karşısında nasıl yok olup gittiği ortaya konulmuştur. Bu isyanların, Kurtuluş Savaşını en az bir yıl uzattığı ve Cumhuriyetin ilanını geciktirdiği tespit edilen konular arasındadır.
Hazırlanan eserin en önemli özelliği ise Nutukta ve TBMMnin gizli oturumlarında iç isyanlara ilişkin Atatürkün sözlerine ve konuşmalarına ilk kaynaklardan ve orijinal haliyle yer verilmesidir. |