Kitap Tanıtımı |
Kont Amadeo Preziosi, varsıl, soylu ve Katolik bir ailenin çocuğuydu. Ailesinde herkes hukukla ilgili bir meslek sahibiydi. Ama o resmi seçti. Malta'nın ünlü ressamlarından Giuseppe Hayzler'in atölyesinde çalıştı. Paris'e gitti. Babası ressam olmasına kesin karşı çıktığında, içindeki resim aşkıyla yolunu çoktan bulmuştu: 1816'da doğduğu Malta'dan ayrıldı. O dönemde egzotik bir Doğu metropolü olarak tanımlanan İstanbul'a geldi ve yaşamının sonuna değin burada kaldı.
1840-1870 arasında İstanbul'da çalışan ünlü oryantalist ressam 19. yüzyıl İstanbul'unu ve halkını betimleyen suluboyaları ile tanındı. Türk gelenek ve göreneklerini öğrenerek İstanbul'da ve İngiliz diplomatik çevrelerinde aranan bir isim oldu.
Kont Amadeo Preziosi'yle ve eserleriyle yakından ilgilenen Osman Öndeş, değerli araştırmaları sonucu bu kitabı yazmıştır. Osman Öndeş, yurtiçinde ve yurtdışında pek çok araştırma yaparak, ressamın eserlerinin ve öykülerinin izini sürmüş ve bir belgesel oluşturmuştur.
Dönemine tanıklık eden resimleriyle "Türkiye'nin yabancılar üzerindeki etkisini", Kont Amadeo Preziosi'nin resimlerinden keşfedeceksiniz. Onun yaşamöyküsünden resimlerine yansıyanlar, sizlere bir anlamda Doğu'nun gizemini de sunacak... |