Kitap Tanıtımı |
İslamofobi, pek çok ülkenin muhtelif şartlar altında uğraşmak zorunda olduğu küresel bir problem. Konuyla alâkalı 2004 yılında Birleşmiş Milletlerde bir konferans düzenlendi. 2006 yılında da İslâm Konferansı Örgütü, küresel ölçekte İslamofobiyi gözlemlemek için bir oluşuma gitti.
Vıncent Geisser İslamofobi kitabında; Fransadaki İslamofobiyi, tüm yönleri ve aktörleriyle derinlemesine tahlil ediyor.
Geisserın İslâm karşıtlığını, 1980 sonrası Dünyanın, Avrupanın ve özelde de Fransanın geçirdiği değişim ve yeni şekille irtibatlandırdığı eserinde, Fransa örneğini bizim açımızdan son derece önemli kılan hususlar mevcut. İlk olarak Fransada yaşayan 5 milyon civarındaki Müslümanın 500.000e yakınını Türkler oluşturuyor. Bu bağlamda Fransadaki İslamofobi, Türkleri ve Türkiyeyi birinci dereceden ilgilendiriyor. İkinci husus ise Fransa ve Türkiye devlet felsefesinin, laiklik anlayışının benzerliği sebebi ile kitap boyunca irdelenen sorun, tutum ve akıl yürütme yönteminin Türkiyede de sıklıkla karşılaşılan durumlarla ilgili birebir benzerlik gösteriyor olması.
Vıncent Geisserın, incelikli bir araştırmadan ve Müslüman karşıtı söylemlerden yola çıkarak Fransızlara özgü İslâm korkusunun eski ve yeni sicillerini gün ışığına çıkardığı İslamofobi kitabı Türkiyede örneğine rastlamak konusunda hiç sıkıntı çekmediğimiz İslamofobik elitlerin zihin yapısının da şifrelerini veriyor aynı zamanda. |