Kitap Tanıtımı |
İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği, (İGİAD) İş Ahlakı Kitapları Serisi'nin ilki olan bu kitap İslami iş ahlakı konusunda kuramsal ve pratik uygulamaları içeren ve genel bir okuyucu kitlesini hedefleyen bir çalışma.
Kitap, ekonominin değerden bağımsız olamayacağını ve ahlakın bizzat ekonominin temelini teşkil ettiği tezini başarıyla ortaya koymaktadır. Ekonomik faaliyetlerin bütününü, Tevhid, Muvazene, Özgür İrade, Sorumluluk ve İhsan düsturları temelinde değerlendirmekte ve gayri ahlaki sorunlarla yüzleşen işadamları için uygulanabilir öneriler sunmaktadır. Kitap, dokuz bölümden ve sonundaki ahlak testinden oluşmaktadır.
Kitabın ilk bölümünde iş ahlakını "neyin iyi, neyin kötü olduğunu birbirinden ayıran değerler kümesi olarak" tanımlayan Bikun, teorik planda iş ahlakını etkileyen yasal, örgütsel ve bireysel faktörleri irdeliyor. Sonrasında İslami ahlak sisteminin seküler ahlak sistemlerinden ve diğer dinlerin ileri sürdüğü ahlak kurallarından faklı olduğunu iddia eden Bikun, mevcut etik düşüncesine hükmeden Faydacılık, Evrenselcilik, Haklar, Dağıtıcı Adalet, Ebedî Yasa gibi etik sistemleri ile İslam ahlak sistemini karşılaştırıyor. |