Kitap Tanıtımı |
İŞVERENİ, VEKİLİ, İŞÇİSİ, ÇALIŞANI, TEMSİLCİSİ, İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI, İŞYERİ HEKİMİ, DİĞER SAĞLIK PERSONELİ, EKİP GÖREVLİSİ, ÜRETİMİN TASARIMIN HİZMETİN, MADENİN MÜHENDİSİ, ŞANTİYENİN, ATÖLYENİN ŞEFİ, USTASI, KALFASI, ÇIRAĞI, SENDİKANIN ÜYESİ, YÖNETİCİSİ, DEVLETİN HÂKİMİ, KAMUNUN SAVCISI, DAVANIN AVUKATI, MAHKEMELERİN BİLİRKİŞİSİ, ÖĞRETMENİ VE ÖZELLİKLE ÖĞRENCİLERİMİZ!
GÖR, olaylar birbirinin tekrarı gibi,
BAK, yaşanmış tıpatıp aynısı gibi.
Çağdaş çalışma hayatındaki her iş kazası trajik, sonuçları açısından dramatik, benzer olayların tekrarlanması açısından komiktir. Üretirken, teknolojinin trajediye, hukukun drama, bilindiği halde gerekli ve yeterli önlem almayarak yönetimin komikliğe (!) dönüştürülmesi nereden, neresinden bakarsanız bakın gayri insanidir.
Kitap; değişik işkollarında ve işyerlerinde yaşanmış iş kazalarına ilişkin Yargıtay 12. Ceza Dairesi tarafından karara bağlanmış 368 karar ile 1 Yargıtay Ceza Genel Kurul Kararı, 7 Yargıtay Hukuk Genel Kurul Kararı ve 1 Danıştay 1. Dairesine ait kararın yaşanan olaya odaklanmış analizi ile yayımlanmış Yargıtay 12. Ceza Dairesine ait tam karar metinlerini, İSG Uzmanı ve İşyeri Hekimi tarafından öngörülerek İşyeri onaylı defterine yazılması gereken bazı önlem bildirimlerine ilişkin ÇSGB İSGGM belgeleri esas alınarak hazırlanmış işyeri koşullarına göre tamamlanabilecek ( işverene bildirilmiş sayılacak ) yarım bırakılmış örnek ifadeleri içermektedir.
Fen bilimlerinde formüller ve deney sonuçları, sosyal bilimlerde ise tanımlar, yaşanmış olaylar ve kabuller vardır. Bilimsel olarak doğru-yanlış vargı veya yargıları, bu doğrultuda oluşturulmaktadır. Her türlü gelişmenin ortak doğrularla sağlandığı ve bu doğruların herkes tarafından kabul edilerek uygulanması halinde bir takım olmanın mümkün olabileceği kabul edilmektedir. Yaşanan ortak acıların büyük bir beraberlik duygusu oluşturduğu, yaparak yaşayarak yapılan eğitimin de en etkili eğitim yöntemi olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Üretimin yaşanmış deneyimlerden yola çıkılarak mal ve can kaybedilmeden yapılması gerektiği ise bir diğer gerçektir. Bu gerçeklerden yola çıkılarak, Yargıtay Kararları incelenmiş, kararlara inceleme sıra numarası verilerek önce yargılama konusu olaya odaklanılarak olay özetlenmiş, sonra olayın maddi gerçekleri teknik ipucu olarak değerlendirilmiş, sonra ulaşılan hukuki ipucu (yargılama sonucu), en sonunda da genel bir ip ucu elde edilerek okuyucunun değerlendirmesine sunulmuştur.
Kitapta, yaşanmış olaya ilişkin Yargıtay Kararına inceleme sıra numarası verilmiştir. Bu sıra esas alınarak Yargıtay Kararlarının esas ve karar numaraları ile yargılama konusuna ilişkin kısa bilgi içeren özet tablosu bulunmaktadır.
Ayrıca kararlar içerisinde arama kolaylığı sağlama açısından alfabetik bir indeks hazırlanmıştır. İndekste aramaya esas tutulacak unsurun yanında ilgili kararın özet tablosu ile kitaptaki inceleme sıra numarası bulunmaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği disiplini açısından Yargıtay ve İstinaf Mahkemesi kararlarının emsal niteliği taşıyabilmesi için, kararların, yaşanan olayların bütün detayları, ilgililerinin ilişkileri ve görev tanımları ile birlikte kolay anlaşılabilir biçimde belirtilerek hazırlanması gerekmektedir. Bu şekilde hazırlanmış ve kesinleşmiş olan bütün Yüksek Mahkeme (Yargıtay, Danıştay vb.), Üst Derece (İstinaf) Mahkemeleri ve İlk Derece (Yerel) Mahkeme kararlarının yayımlanması halinde, uygulama birliğinin sağlanması mümkün olacaktır.
Bu sağlandığında da toplumsal vicdanımıza ait ortak doğruların oluşması kolaylaşacaktır. Kitap ilgili olduğu alanın ortak doğrularının belirlenmesine, geliştirilmesine katkı sağlayabilmek ümidi ile hazırlanmıştır.
Av. Hüseyin Numan Bilir |