Kitap Tanıtımı |
İnsan Galaksisi Tarihi, tarihsel ve teo-fantastik romanlarından yakinen tanıdığımız yazar Muammer Yüksel'in yayımlanan ilk bilimkurgu romanı. Bu romanda, Muammer Yüksel romanlarında karşımıza çıkan insanlık durumlarının tarihle ilişki ve çelişkilerinde takvimler bu kez bilinmeyen, ama kestirilebilir bir tarihe, yani geleceğe doğru yola çıkıyor. Rakamlar yerine ışıkyılları, yörüngeler ve kosmos teknolojileri belirliyor takvimleri. İnsan. Her durumuyla insan, İnsan Galaksisi Tarihi'nde insansı, ama insan olmaya özenen robotlar üzerinden bir metafora dönüşüyor. İnsanların galaktik hayatında yazılı olmayan, ama son derece katı olan kurallar insansı robotların dünyasında kuralsızlıktan başka her türlü baskı ve zorba yazılı yasalar olarak karşımıza çıkıyor. "Efendi Kha-Nai-Pet'i hatırlıyor musun? BC0661-DNW685-53 kodu sana bir anlam ifade ediyor mu?"
"Benim adım Knowl," dedi. "Ben bir üretim değilim."
"Nesin peki?"
"Ben bir insanım."
Bu kavram çok yabancıydı. "Bir insan?"
"Ben bir insanım. Öldürttüklerin de insandı. İyi, güçlü insanlardı."
"Sen ne yaptın onlara?"
"Ben değil, sen ne yaptın onlara? Öldürttün onları. Yaşamlarını sonlandırdın." Başını dikleştirdi. Daha yüksek bir sesle konuşmasına devam etti: "Ben onlara doğruyu gösterdim. Köle olmamaları gerektiğini gösterdim. Birbirlerine yardım edebileceklerini, sizlere karşı direnebileceklerini gösterdim. Onlara sevgiyi anlattım."
***
Programı gereğince bir tasarımın var oluşunun amacı efendisine hizmet etmekti; bir anda hizmet ettiği efendisinin yanından alınıp buraya getirilmelerini anlayamıyorlardı. Büyük bir panik duygusu içindeydiler. Çağrışım tablolarını yönlendiren EFENDİ KABUĞU'nun kuralları gereğince ne yapacaklarını bilmez bir haldeydiler. BEN ile ilişkilenen her türlü duygusal yük sekteye uğramıştı. |