Kitap Tanıtımı |
İnanç Krizi, sübjektif bir seçicilikle Augustinus, Gazalî, Kant ve Russell gibi filozoflar etrafında ele alınmıştır. Bu dört filozofun hayat ve felsefelerinin, krizin tahlili açısından yazara yeterli malzemeyi sağladığı görülüyor.
Kitapta inançsızlığın temelleri; tecrübe, özellikle dinî tecrübe konusu ele alınmıştır, bu çerçevede Batıyı ve Doğuyu derinden etkileyen Augustinusun felsefî görüşleri ve hakikat arayışı irdelenmiştir.
Gazalînin iman telakkisi ve onun Eşarî teolojisiyle münasebeti dikkate alınarak, inanç ve ahlâk problemi tartışılmıştır.
Gazalî ve Eşarî teolojisinin bu konulardaki paradokslarına belki bir cevap olan Kant düşüncesinin, doğru dinin kıstası ve inanç konusundaki tartışmaları değerlendirilmiştir.
Ve yine, İngiliz analitik felsefesinin agnostik (pratikte ateist) filozoflarından Russellın inanç ve inançsızlık hakkındaki görüşleri de mukayeseli bir değerlendirmeye tâbi tutulmuştur.
İnanç Krizi, hakikat arayıcısı olan samimî insanların ve hakikati kavramak cehdi uğruna zihin sancısı çekenlerin ilgiyle okuyup düşünecekleri bir çalışmadır. |