Kitap Tanıtımı |
Yaklaşık yüz yıldır Balkanlar sürekli olarak güncelliğini korumaktadır. Balkanlarda 19.yüzyılın ilk çeyreğinden başlayarak günümüze kadar uzanan zaman dilimi içerisinde çok kısa süreler haricinde sorunsuz bir dönem yok denebilecek kadar azdır.
Balkanlardaki sorunlar çok çeşitlidir. Sorunların bu kadar çeşitli olmasının özünü Balkanların her yönden yapısında aramak gerekmektedir. Balkanlar bir taraftan Avrupanın bir parçası olabilmek için çaba sarf ederken diğer taraftan Osmanlı İmparatorluğu döneminden günümüze uzanan süreçteki yaşanan ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel ve dinsel sorunlara çözümler aranmaktadır. Bu durum zaman zaman savaşlara, göçlere, ihtilallere ve diğer toplumsal olaylara yol açmaktadır. 20.yüzyıldaki iki dünya savaşı da Balkanlarda derin izler bırakmıştır ve bu izler Balkanlardaki sorunları içten içe körüklemiştir.
Bugün Balkanlardaki sorunların çözümü bu derin izleri anlamak ve anlayabildikten geçmektedir.
Balkanlar, Türkiye açısından önemli bir coğrafyadır ve Türkiye de bu coğrafyanın bir parçasıdır. Dolayısıyla Balkanlardaki her sorun Türkiyenin de bir sorunudur. Türkiye, o nedenle bir kulağını, bir gözünü sürekli Balkanlara çevirmiştir. Bu Türkiyenin toplumsal ve siyasal barışı ve askeri güvenliği gereğidir.
Türkiye-Balkanlar çalışması bu düşüncelerle hazırlandı ve özellikle başta gençler olmak üzere 20.yüzyılda Balkanlarda meydana gelen olayları anlamaya ve anlatmaya yönelik bir amaç güdüldü. |