Kitap Tanıtımı |
Danışma Kurulu : Asaf Savaş Akat (Bilgi Üni.), Dani Rodrik (Harvard Üni.), Fikret Şenses (ODTÜ), Hasan Ersel (Sabancı Üni.), Kenan Mortan (Mimar Sinan Üni.), Oktar Türel (ODTÜ), Refik Erzan (Boğaziçi Üni.), Şiir Yılmaz (Gazi Üni.), Taner Berksoy (Okan Üni.), Yılmaz Akyüz (Cenevre South Centre)
BU SAYIDA Türkiye Ekonomisinin Yumuşak Karnı: Enerji; Osman Aydoğuş, Koalisyon Hükümeti Türkiyeyi Çökertir Miti; Turan Subaşat, Denizkızları ve Kibirden Küfelikler; Ayça Tekin Koru, İktisat Politikası, Emniyet Kemeri ve Biber Gazı; N. Emrah Aydınonat, 1960lı Yıllara Türkiyenin Gerisinde Başlayan Güney Kore Neden Başarılı Oldu ya da Türkiye Neden Tökezledi? B. Ali Eşiyok, Muhalif İktisatçı Alfred S. Eichner ve İktisada Katkıları; Mehmet Fatih Cin, Küresel Isınmanın Küresel Güç Sınaması; Levent Aydın, Geleneksel Toplum Aşamasında Bir İl Hakkaride bir Ekonomik Gezinti; Kenan Mortan, Osman Arolat, Dünya Şehircilik Gününe Özel Sürdürülebilir Şehirler; Mert Can Duman, Özelleştirme İhalelerinde Yaratılan Belirsizliğin Maliyeti; Uğur Emek, Bağımsız ve Devrimci Sanat İçin Bir Manifesto - Troçkinin Manifestosunun Politik Ekonomi Açısından İncelenmesi; Sacit Hadi Akdede.
Editörden;
Yılın tamamlanmasına iki ay kaldı. Küresel ekonomi açısından 2013 yılı bir önceki yıla benzedi. Düşük büyüme oranı ve işsizlik oranının yüksekliği sorun olmaya devam etti. Fakat bazı ayrışmalar da olmadı değil. Ekonomileri göreli olarak istikrarlı görünen, bazı yükselen ekonomilerde, yılın ikinci yarısı işler kötü gitmeye başladı. Brezilya, Hindistan ve Çinde enflasyon oranı yükselirken, büyüme oranı da düşmeye başladı.
Bu ülkeler gurubunda yer alan Türkiye ekonomisi ise, yerinde sayan ihracat, düşük büyüme oranı ve yükselen enflasyon oranı ile mücadele ediyor. Dış ticaret açığının artması ile cari açık sorunu daha da önemli hale gelmeye başladı. Geçen sayımızda cari açığı kapak konusu yapmıştık. Bu sayıda cari açığın en önemli nedeni olan petrol ve doğal gaz ithalatı olduğu kabulünden yola çıkarak, enerji sorununu kapağımıza taşıdık. Osman Aydoğuşun yazısı sadece durum saptaması yapmıyor, sorunu çözme yolunda uygulanabilecek olan politikaları da sıralıyor, bundan dolayı da ayrı bir öneme sahip. Kent ekonomisi dizimiz devam ediyor. Kenan Mortan ve Osman Arolat bu sayıda Hakkariyi ele aldılar.
Türkiyede genel inanış siyasal iktidarın tek partiye ait olmasın gerektiğidir. Gerekçe de hazırdır, istikrar için bu zorunluluktur. Turan Subaşat bu düşüncenin doğru olmadığını bize kanıtlıyor. Seçim sürecine giren Türkiyede yazının bizim için önemli olduğunu düşünüyorum.
Bu arada Türkiye ilginç deneyimler yaşıyor. Kamu da türban serbest bırakıldı, hemen ardından özel yaşama müdahale konusu gündeme sokuldu. Ülke eğitimden, ekonomiye sorun biriktirmeye devam ederken, gündemin bu konulara taşınması, insanımıza da, ekonomiye de zaman kaybettiriyor.
Erkeklerin kendi korkuları içinde boğulurken, kuyuya kadınları da çekmeye çalışması, gelecek kuşaklar için sanırım ibretlik olacak. Bu bağlamda Ayça Tekin Korunun yazısı ilginizi çekecek.
Son not, tüm kadınlardan hem cinslerimin yaptıklarından dolayı özür diliyorum.
Okuyarak ve sevgiyle kalın. |