Kitap Tanıtımı |
Danışma Kurulu : Asaf Savaş Akat (Bilgi Üni.), Dani Rodrik (Harvard Üni.), Fikret Şenses (ODTÜ), Hasan Ersel (Sabancı Üni.), Kenan Mortan (Mimar Sinan Üni.), Oktar Türel (ODTÜ), Refik Erzan (Boğaziçi Üni.), Şiir Yılmaz (Gazi Üni.), Taner Berksoy (Okan Üni.), Yılmaz Akyüz (Cenevre South Centre)
BU SAYIDA
Türkiye Ekonomisinde Büyüme Serüveni Üzerine-Erinç Yeldan, Türkiye Ekonomisinin Yumuşak Karnı-Osman Aydoğuş, AKPnin Ekonomik Başarı Miti 3-Cari Açık ve Dış Borç-Tıran Subaşat, Bana Standardını Söyle-Serdar Sayan, Herkes Standardı Kadar Konuşursa-Serdar Sayan, Ronald Coase ve İktisatta Dışsallık Sorunu-Hasan Ersel, Daha İyi Bir Tasarım Mümkün mü? Pratik Sorunlar İçin İktisadi Çözümler-Ü.Barış Urhan-Serkan Küçükşenel, Eğitim Politikasının Üvey Evladı:Yetişkin Eğitimi-Ayça Tekin Koru-N.Nergiz Dinçer, Kastamonu Ekonomisi Tipik Bir Orta Ölçek Kentinin Anatomisi-Kenan Mortan-Osman Arolat, Eğitim ve Sınavın İşlevsel Konumu-İzzettin Önder, Küreselleşme Bağlamında Türkiye-Aynur Uçkan, Zaman Akıp Giderken-Alper Duman
Editörden
Yılın son çeyreğine girerken, dünya ekonomisinde gelişmiş ülkelerde kırılganlık önemli ölçüde azaldı. ABDdeki bütçe tartışmaları bu duruma bir ölçüde zarar verse de, ABD Kongresindeki çatışmanın uzun süreceğini sanmıyorum.
Gelişmekte olan ülkelerin yükselen ekonomiler diye ayrıştırılan kısmında ise kırılganlıklar artıyor. Uluslararası çevrelerde bu kırılganlıktan en çok etkilenecek ülke olarak Türkiye öne çıkartılıyor. Buna gerekçe olarak da Türkiye ekonomisinin yüksek cari açık düzeyine sahip olması gösteriliyor.
Bu sayımızda biz de kapak sayfamızı ve içeriğimizi bir kısmını cari açık sorununa ayırdık. Konuyu Erinç Yeldan Türkiye Ekonomisinde Büyüme Serüveni Üzerine çerçevesinde ele aldı. Turan Subaşat ise son on yılın ekonomi politikaları değerlendirilmesi dizisinde AKPnin Ekonomik Başarı Miti 3-Cari Açık ve Dış Borç başlığı altında konuyu irdeledi. Osman Aydoğuş ise Cari Açık-Enerji ilişkisini öne çıkartan bir yazı kaleme aldı.
Nobel ödüllü İktisatçı R. Coase geçen ay vefat etti. Hasan Ersel Ronald Coase ve İktisatta Dışsallık Sorunu başlıklı makalesinde R. Coasenin iktisat yazınına yaptığı katkıyı yazdı. Sanırım bu makale Coase üzerine Türkçe yazılmış en derli toplu yazı oldu.
Kent ekonomisi konusuna bu sayıda da devam ediyoruz. Kenan Mortan ve Osman S. Arolat Kastamonu Ekonomisini mercek altına aldı. Dergide bu makaleler dışındaki yazıları da beğenerek okuyacaksınız. Aramıza yeni yazarlar katıldı. Kendilerine hoşgeldiniz diyoruz.
İKTİSAT ve TOPLUM DERGİSİ bu sayı ile üçüncü yaşını doldurdu. Artık dördüncü yıl için kürek çekmeye başlıyoruz. Yazarlarımızla ve siz okuyucularımızla önemli bir iş başardığımızı düşünüyoruz. Katkı veren herkese çok teşekkür ediyoruz.
Okuyarak ve sevgiyle kalın. |