Kitap Tanıtımı |
İncelemekte olduğunuz bu kitapta, idarî işlemin beş unsurundan biri olan "yetki unsuru" incelenmektedir. İdari işlem teorisi, idare hukukunun özünü oluşturur, idari işlem teorisinin özünü de idari işlemin yetki unsuru oluşturur. Dolayısıyla idarî işlemin bir unsuru olarak yetki, idare hukukunun en önemli konusudur. Bu önemine rağmen, Türk idare hukuku doktrininde, idari işlemin yetki unsuruna hak ettiği önem verilmemiştir. Bu konuda yazılmış bir monografi de bulunmamaktadır.
Hatta idare hukuku ders kitaplarında kendisine en az yer ayrılan konulardan birisi de maalesef idarî işlemin yetki unsurudur. Oysa Türk idare hukukunun kaynağı olan Fransız idare hukuku doktrini idarî işlemin yetki unsuru konusunda fevkalade zengindir. İdari işlemin yetki unsuru üzerinde yazılmış pek çok kitap ve makale vardır. İşte elinizde tuttuğunuz monografi, Türk idare hukuku doktrinindeki bu eksikliği bir ölçüde de olsa gidermeyi amaçlamaktadır.
Kitabın sayfalarına bakılınca görüleceği gibi, çalışmada çok yoğun olarak Fransız idare hukuku kaynakları kullanılmıştır. Çalışmada yetki unsuru, doktrin, mevzuat ve içtihat açılarından ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışma, bu haliyle Türk idare hukuku doktrininde yetki konusunda yapılmış en kapsamlı çalışmadır. Kitap üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde "yetki kavramı" tanımlanmakta, ikinci bölümde "yetki çeşitleri", "yetki kuralları" ve "yetkisizliği gideren hâller" ve nihayet üçüncü bölümde "yetki unsurunda sakatlık hâlleri ve bunların yaptırımları" incelenmektedir.
Kitapta Bulunan Konu Başlıkları
-Hukukta Yetki Kavramı ve İdari İşlemin Bir Unsuru Olarak Yetki
-Kişi, Konu, Yer ve Zaman Bakımından Yetki
-İdari İşleme Hâkim Olan Yetki Kuralları
-Yetkisizliği Gideren Haller: Cari İşlerin Yürütülmesi, Yetkilerin Paralelliği İlkesi, Fiilî Memur Teorisi, Vekâlet, Yetki Devri
-Yetki Unsurunda Sakatlık Halleri: Negatif Yetkisizlik, Yetki Gaspı, Fonksiyon Gaspı, Yetki Tecavüzü
-Yetki Unsurundaki Hukuka Aykırılıların Yaptırımları: İptal ve Yokluk |