Kitap Tanıtımı |
Hukuk ve sanat insanların en temel ihtiyaçlarından olup, bir 'birey' olarak insanın kendisini özgürce geliştirmesi ve güvenlik içinde huzurlu ve mutlu yaşamaları için, 'siyasal güç' tarafından özenle gözetilip sürekli teşvik ve desteklenmesi gereken bilim dallarıdır.
Hukuk, bu ortak destek dışında, ayrıca sanat hak ve özgürlüğünü korumak ödeviyle teçhiz edilmiştir. Bunun nedeni, sanatın bireysel meslek olma niteliği dışında, çalışma biçim, araç ve metodlarının da evrensel olması, tıpkı onur kavramı gibi üreten insandan bağımsızlaşıp eserlerin insanlığa malolması özelliğindendir. Sanatın amaç ve en temel niteliği olan özgürce yaratma, toplumsal denetim ve gelecek nesillerin estetik beslenme tasarım ödevi gereği, yaratılan eserlerin mali ve fikri telif hakları kadar, bu alanda çalışanların da gem düşünce özgürlüğü hem çalışma koşul ve teminatları açısından özgürlük ve güvenlik kaygısı taşımaması gerekir.
Bu kitap, bu bağlamda hem kavramsal ve bilimsel konuların teorik hem de uygulama hayatındaki araç ve aktörlerin hukuksal sorun, mevzuat ve güvencelerine değinmekte, hukuksal güvencelerini açıklamaktadır. Bu nedenle, sanat ve hukukun kesiştiği açılardan teorik ve pratik hukuksal konuların bilimsel olarak ele alındığı bu kitapta, sanat hakkını ilgilendiren anayasa ve ulusal üstü hukuktaki konumu kadar, fikir ve sanat eserleri, iş, borçlar hukuku sorunları da teori ve yargı uygulaması açısından ele alınarak incelenmiştir. Okuyucu, bu kitap aracılığıyla, sanatla ilgili olarak AY, FSEK, İş Kanunu ve TMK ile BK'nın hükümlerinin değerlendirilmesini ve örnek olaylarla anlatılan uygulamasını öğrenme imkanına sahiptir. |