Kitap Tanıtımı |
Hattuşa kenti, Hitit İmparatorluğu'nun idari merkezi olduğu gibi, aynı zamanda da ülkenin dini merkezi konumundaydı. Hitit mimarisinin en güzel örnekleri başkent Hattuşa'da (Boğazköy) yer alır.
Kentin etrafını çeviren surlar, kuleler, giriş kapıları, kent içindeki saraylar, tapınaklar, arşiv binaları ve diğer yapılarda Hitit mimarisinin bütün incelikleri görülebilir. Hattuşa kazıları sonunda, arşiv binalarındaki odalardan elde edilen binlerce yazılı tabletin okunmasıyla Hitit tarihi, dini, ekonomisi, siyasal ve sosyal durumu hakkında geniş bilgilere ulaşılmıştır. Başkent Hattuşa'nın kuzeyinde bulunan Alacahöyük yerleşimini bilim dünyasına 1835 tarihinde İngiliz seyyah W.J.Hamilton tanıtmıştır. Rehber kitapta, Alacahöyük'ün yanısıra yakınlarında bulunan Ön Asya'nın bilinen en eski ve en büyük barajı Gölpınar Hitit Barajı, Kalınkaya Taş Ocağı, Kalınkaya Taştoptepe Höyüğü, Kalehisar Kalıntıları ve Behramşah Külliyesi; Hattuşa'nın kuzeydoğusunda son kazılarla gün ışığına çıkarılan- Hitit krallarının ikamet ettiği diğer başkent Şapinuva; Pazarlı Yerleşimi, Eskiyapar Höyüğü, Hüseyindede Tepesi ve Resuloğlu Eski Tunç Çağı Yerleşimi ve Mezar Alanı da yer almıştır. Hitit dünyasının gizemine dair ipuçları elde etmek isteyen gezginlerin uğramadan geçmediği Boğazköy Müzesi'nin yanı sıra Alacahöyük Müzesi ve Çorum Müzesi'ne de kitapta geniş yer verilmiştir.
Rehber kitapta bulunan bölge haritası, Hattuşa'nın ayrıntılı gezi planı, önemli yapıların kroki ve planları da gezginlere yol gösterecektir. |